Aikuisen iho kukkii kuin teini-ikäisellä - mistä on kyse?

Kukapa meistä ei olisi silloin tällöin kärsinyt satunnaisista näppylöistä ja mustapäistä. Perinteisesti epäpuhdas iho ja akne on mielletty nuorten kiusaksi, mutta tukkeutuneet ihohuokoset ja finnit, ne ihanat teini-iän kiusat, ovat monelle tuttuja vielä aikuisiälläkin.

Yksittäisiä finnejä ja epäpuhtauksia tulee lähes kaikille silloin tällöin; naisilla esimerkiksi kuukautiskierto vaikuttaa usein huomattavasti ihon ulkonäköön. Elimistön estrogeenitasot pienentyvät  ja talirauhasen toiminta aktivoituu; siinäpä se kuukausittainen näppylä sitten taas on. Kuinka ihanaa! Vaan entäpä sitten kun kolmenkympin korvilla iholle alkaakin yllättäen ilmestyä runsaasti näppylöitä ja epäpuhtauksia, eivätkä ne vain mene itsestään pois. Iho voi olla kuiva, mutta silti näitä näppylöitä vain puhkeaa. Tällöin puhutaan aikuisiän aknesta.Mikä ihmeen aikuisiän akne?

Aikuisiän aknen syy on hormonaalinen, eikä se johdu ihon rasvoittumisesta. Se on yleisempää naisilla. Elimistön hormonitoiminnan muutokset ovatkin suurin syy aikuisiän aknen puhkeamiseen juuri siinä kolmenkympin tienoilla. Luontaisen hormonitoiminnan muuttumisen lisäksi monet sattuvat juuri näihin aikoihin lopettamaan hormonaalisen ehkäisyn. Voi kestää 4-5 kuukauttakin, kunnes elimistön hormonitoiminta palautuu normaaliksi ja talirauhasten toiminta tasoittuu. Toki myös raskaus ja imetys vaikuttavat voimakkaasti naisen hormonitoimintaan vielä pitkän aikaa.Elimistön hormonitoimintaan vaikuttaa merkittävästi myös stressi. Kortisolitasot kohoavat stressin vaikutuksesta voimakkaasti, mikä taas altistaa aikuisiän aknelle. Kolmikymppiset ovat tässäkin otollista kohderyhmää, monen elämänvaihe vain on sellainen, että sitä stressiä vain pukkaa - on työ, lapset ja puoliso, sekä kaikkien harrastukset ja ehkä jopa ne omat - jos ehtii. Säännölliset elämäntavat saattavat helposti olla hieman hakusessa.

Muita mahdollisia aikuisiän aknelle altistavia syitä voivat olla tupakointi ja ruokavalio. Hyvin proteiinipitoisen ruokavalion tiedetään altistavan aknelle, toisilla myös runsas nopeiden hiilihydraattien (esimerkiksi paljon sokeria sisältävät karkit ja pullat sekä vaaleat viljatuotteet) tai maitotuotteiden käyttö saattaa lisätä talirauhasen aktiivisuutta. Ruokavalion vaikutus akneen on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

Miten aikuisiän aknea hoidetaan?

AIkuisiän aknea voidaan hoitaa omalle ihotyypille sopivalla, hellävaraisella puhdistuksella ja epäpuhtauksia vähentävällä kosteusvoiteella. Liian kuivattavia ja voimakkaasti peseviä tuotteita on vältettävä. Esimerkiksi paljon salisyylihappoa sisältävät tuotteet ovat liian voimakkaita aikusiän aknen hoitoon. Iho kuivuu helposti liikaa ja ihon oma talineritys vain lisääntyy. Tämä taas johtaa ongelma pahenemiseen entisestään. Myös ruokavalion tarkistusta ja stressitasojen laskemista voi lähteä kokeilemaan, mutta yksistään se ei tietenkään aknea poista. Lisää ihonhoito-ohjeita epäpuhtaalle iholle täällä.

Ihotautilääkärin puoleen kannattaa kääntyä, mikäli oikeanlaisesta ihonhoidosta huolimatta akne etenee hankalampaan suuntaan. Jos näppylöitä on huomattavan paljon tai ne ovat tulehtuneita, kannattaa heti varata aika ihotautilääkärin vastaanotolle. Aknea voidaan hoitaa ihotautilääkärin vastaanotolla tehokkaasti, ja oikeanlaisen hoidon aikainen aloitus ehkäisee ikäviä aknearpia.

On hyvä muistaa, että akne on muutakin kuin fyysinen sairaus. Toisia voivat häiritä ne yksittäisetkin näpyt. Oli kyseessä sitten teini-ikäinen tai aikuinen ihminen, ikävän näköisellä iholla voi olla iso vaikutus elämänlaatuun. Ihosta kannattaa huolehtia niin, että sen kanssa hyvä olla.

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti