Synteettistä vai luonnollista - muutama fakta luonnonkosmetiikasta

Ajatus on kaunis, puhtaasti luonnosta kerätyt yrtit tekevät ihosta kauniin, pehmeän ja hyvinvoivan. Ajatukseksi se varsin usein jääkin. Ekologisuudestaan huolimatta luonnonkosmetiikka aiheuttaa yllättävän paljon allergisia reaktioita. Toki on niitäkin, joille luonnonkosmetiikka sopii täydellisesti, mutta heillä harvemmin on kosmetiikan aiheuttamia yliherkkyyksiä tai muita erityistarpeita, jotka on otettava ihonhoitotuotteiden valinnassa huomioon. Aito, sertifioitu luonnonkosmetiikka on harvoin NESI:n asiakkaalle se paras vaihtoehto.

Mitä luonnonkosmetiikka on?

Luonnonkosmetiikka on luonnonmukaista alkuperää olevista raaka-aineista valmistettua kosmetiikkaa. Raaka-aineiden tulee olla kokonaan peräisin luonnosta. Lisäksi niiden tulee olla mahdollisimman vähän prosessoituja ja luonnonmukaisesti tuotettuja. Tuotteen valmistusprosessin on kokonaisuudessa noudatettava eettisiä ja ympäristöystävällisiä periaatteita. Myös pakkausmateriaalien on oltava kierrätettäviä. Synteettisiä raaka-aineita, hajusteita tai säilöntäaineita ei tuotteissa saa olla. Aito luonnonkosmetiikka on sertifioitua (esimerkiksi Ecocert).

Miksi luonnonkosmetiikka ei sovi kaikille?

Monet siirtyvät tavallisesta kosmetiikasta luonnonkosmetiikkaan välttääkseen kosmetiikan kemikaalikuormaa ihoa ärsyttävien ainesosien pelossa. Tosiasiassa synteettinen kosmetiikkatuote on yleensä herkälle iholle parempi vaihtoehto. Herkän ihon tuotteet pyritään tekemään niin vähin ainesosin kuin mahdollista; tuotteissa on vain tutkittuja ja tarkkaan harkittuja ainesosia, jolloin turhat ja mahdollisesti ärsyttävät kemikaalit jäävät pois. Näistä tuotteista tiedetään siis hyvin tarkasti mitä sieltä purkin sisältä paljastuu ja kuinka paljon. Pitkään käytetyistä synteettisistä ainesosista on lisäksi saatavilla paljon ihotautilääkäreiden omakohtaista, arvokasta käyttökokemusta - tämän vuoksi voidaan melko tarkkaan ennustaa kuinka ne käyttäytyvät kenenkin omalla ihotyypillä.

Mikä puhtaassa luonnonkosmetiikassa sitten voi allergisoida?

Ihotautilääkärit eivät ensisijaisesti suosittele luonnonkosmetiikan käyttöä herkälle tai allergiselle iholle. Luonnonkosmetiikan sisältämien kasviperäisten raaka-aineiden tiedetään olevan melko yleisiä kontakti-allergioiden aiheuttajia. Esimerkiksi hartsille 5 % suomalaisista on allergisia. Lisäksi erilaiset kukkauutteet (kehäkukkauute, mykerökukat) allergisoivat helposti.

Tuoksut

Koska luonnonkosmetiikka on hajusteetonta, se mielletään usein hyväksi vaihtoehdoksi herkälle ja hajuste-yliherkälle iholle. Tällaiselle iholle luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan välttämättä sovi yhtään sen paremmin kuin se perinteinen kosmetiikka. Vaikka luonnonkosmetiikkaan ei lisätä hajusteita, monet kasviperäisistä raaka-aineista tuoksuvat itsestään hyvin voimakkaille. Tällaisia ovat esimerkiksi luonnonkosmetiikassa paljon käytetyt eteeriset öljyt. Mikä tahansa hyvin voimakkaasti tuoksuva tuote aiheuttaa helposti iholle oireita, oli kyse sitten raaka-aineesta tai erikseen lisätystä hajusteesta. Niistä kannattaa pysytellä suosiolla loitolla.


Säilöntäaineet

Sertifioidun luonnonkosmetiikan säilöntäaineet ovat tarkasti määritelty. Muiden säilöntäaineiden tilalla käytetään paljon etanolia, joka saattaa aiheuttaa herkästi ihon punoitusta ja kirvellä herkkää, ärtynyttä ihoa.

NESI:ssä meille on tärkeää tarjota tehokkaita ihonhoitotuotteita, joita vaikeistakin iho-ongelmista kärsivät voivat huoletta ja turvallisesti käyttää. Valikoimamme tuotteiden allergiariski on pyritty minimoimaan. Haluamme tarjota myös mahdollisimman ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ihonhoitoon - valikoimamme puhdistustuotteet ovat mikromuovittomia ja osa täysin biohajoavia.

Oli käyttämäsi ihonhoitotuote sitten synteettistä tai luonnonmukaista, tärkeintä on, että tuote on paras juuri sinun ihollesi - me NESI:ssä autamme sinua siinä!

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti