Pienenpieni mikromuovi – miksi se on iso ongelma kosmetiikassa?
Kosmetiikan mikromuovit nousivat tapetille uuden kansalaisaloitteen myötä elokuussa. Uusi laki kieltäisi mikromuovia sisältävien kosmetiikkatuotteiden valmistamisen, maahantuonnin ja myynnin myös meillä Suomessa - esimerkiksi Ruotsissa ja Iso-Britanniassa vastaava laki on jo olemassa.
Mitä se paha mikromuovi sitten oikein ja miksi siitä pitäisi nyt sitten välittää?
Mikromuovi on pieni, alle 5 mm kokoinen, synteettinen muovipartikkeli. Se ei myöskään liukene veteen. Mikromuovista suurin osa on peräisin autonrenkaista, tienpinnoista, tekstiileistä ja rakennusmateriaaleista.
Mikromuovijätteestä on tullut maailmanlaajuinen ympäristöongelma. Mikromuovit läpäisevät vedenpuhdistamojen suodattimet ja huuhtoutuvat vesistöihin. Vesistössä mikromuovit voivat alkaa sitoa itseensä vesistössä jo olemassa olevia muita ympäristömyrkkyjä – näin uudet, tuntemattomat kemikaalicocktailit ovat valmiita. Näitä mikromuoveja ja niiden yhdisteitä vesistöjen eliöt ja lajit saattavat syödä osana ravintoaan. On siis täysin mahdollista, että ne päätyvät ravinnon mukana myös ihmisen elimistöön. Eläinkunnassa muoviyhdisteiden syömisen on todettu vaikuttavan esimerkiksi ruokahaluun ja lisääntymiseen.
Kosmetiikan osuus mikromuovijätteestä on noin 2%. Melko vähän, mutta kosmetiikan käyttöön satutaan valmistamaan tarkoituksella pientä ihoa puhdistavaa mikromuoviraetta, joka olisi täysin mahdollista korvata kokonaan biohajoavalla materiaalilla. Helppoa, eikö?
Cosmetics Europe on antanut kosmetiikkateollisuudelle suosituksen luopua kokonaan mikromuovien käytöstä vuoteen 2020 mennessä. Mikromuovien käyttö kosmetiikassa onkin järjestön tekemän selvityksen mukaan vähentynyt vuosina 2012-2015 jopa 82 % Euroopassa.
Mitä mikromuovilla oikeastaan tehdään kosmetiikassa?
Mikromuovia käytetään poispestävässä kosmetiikassa. Tällaisia tuotteita ovat lähinnä kuorintavoiteet, kasvojen puhdistustuotteet, suihkugeelit, shampoot ja hoitoaineet, hammastahnat - siis kaikki ne pesevät tuotteet, jotka huuhdellaan suoraan viemäriin ja sinne vesistöihin. Eniten keskustelua ovat herättäneet näkyviä muovirakeita sisältävät kuorintavoiteet. Jos haluat perehtyä tarkemmin kosmetiikassa käytettyihin mikromuoviainesosiin, voit tutustua listaan yleisimmistä mikromuoveista.
Meille NESI:ssä ihonhoitotuotteiden ympäristöystävällisyys on tärkeää. Olemme valinneet myyntiin vain mikromuovitonta poispestävää kosmetiikkaa. Ihonhoito ilman veteen liukenemattomia mikromuoveja on onneksi kehittyneen ja vastuullisen tuotekehityksen myötä nykyään täysin mahdollista. Esimerkiksi Avenen Gentle Exfoliating Cleanser kuorintavoiteessa mikrorakeet on korvattu selluloosa ja jojobavahasta tehdyillä mikrorakeilla, jotka kuorivat hellävaraisesti kuolleita ihosoluja. Ihoa kemiallisesti kuorivat natriumsalisylaatti ja niasiiniamidi kirkastavat ja virkistävät ihoa. Tuote on myös täysin parabeeniton ja sopii myös herkälle couperosa iholle.
On tärkeää puhdistaa iho päivittäin, sekä kuoria se säännöllisesti kuolleesta ihosolukosta. Näin hoitovoiteiden aktiiviaineet saadaan imeytymään ihoon paremmin ja tehokkaammin. Herkälle iholle kuorinta kannattaa tehdä korkeintaan kerran viikossa ja epäpuhtaalle iholle muutaman kerran viikossa.
Nautitaan yhdessä vastuullisten ihonhoitotuotteiden kanssa puhtaasta ihosta ja puhtaista vesistöistä! Kun suuntaat esimerkiksi lomalle veden äärelle, on hyvä suojautua auringolta riittävästi niin talvilomalla ulkomailla kuin keskikesällä Suomen rannoilla.