Hikoilu

Louis Widmer Deo

Hikoilu on elimistön toiminnan kannalta välttämätöntä, mutta myös hyödyllistä. Moni tekijä voi saada hikoilemaan. Kuuma lämpötila, fyysinen rasitus, stressi, hormonit…  Tällä hetkellä erityisesti ulkona ja (osittain sisälläkin) paahtava kuumuus saa varmasti meistä jokaisen hikoilemaan!

Hikoilu on lämmönsäätelymekanismi. Hien haihtuessa iholta lämpöä poistuu elimistöstä ja elimistö viilenee. Näin ylikuumenemiseltä vältytään. Ihminen hikoilee noin 0,5 – 1 litraa vuorokauden aikana riippuen ihmisen fyysisestä aktiivisuudesta ja ympäristön olosuhteista. Fyysisessä rasituksessa erittyvän hien määrä voi nousta huomattavasti. Hikoilu poistaa elimistöstä lämmön lisäksi kuona-aineita ja hien sisältämien entsyymien ja matalan pH:n ansiosta se tehostaa bakteerien torjuntaa iholla.

Ihollamme on kahden tyyppisiä hikirauhasia: pieniä ekkriinisiä ja isoja apokriinisia. Pieniä hikirauhasia on lähes kaikkialla iholla ja ne osallistuvat lämmönsäätelyyn erittämällä hajutonta hikeä, joka koostuu suurimmaksi osaksi vedestä. Lisäksi se sisältää pieniä määriä nautriumia, klordia, kaliumia, maitohappoa, virtsa-ainetta eli ureaa sekä aminohappoja. Tämä ekkriinisten rauhasten erittävä hiki on ns. varsinaista hikeä. Varsinainen hiki ei itsessään haise, vaan haju syntyy, kun iholla olevat bakteerit reagoivat hien kanssa.

Apokriiniset hikirauhaset sijaitsevat lähinnä kasvoissa, kainaloissa ja sukuelinten iholla. Niistä erittyvä hiki sisältää proteiineja ja rasva-aineita. Aporkiinisista rauhasista erittyvä hiki on hajuainepitoista ja se antaa ihmiselle yksilöllisen ominaishajun. Stressi aktivoi nimenomaan apokriinisia hikirauhasia ja tämän vuoksi stressihiki usein myös haisee voimakkaammin.

Apua erityisesti kainaloiden hikoiluun ja hien hajun ennaltaehkäisyyn löytyy deodoranteista ja antiperspiranteista. Antiperspirantit auttavat hikoilun vähentämisessä, kun deodorantit puolestaan ehkäisevät hien hajua. Antiperspirantin hikoilu estävä vaikutus perustuu ihon pinnalle jääviin hikirauhaset sulkeviin alumiinisuoloihin, kun taas deodorantit tappavat hajua aiheuttavia bakteereja antibakteeristen aineiden avulla ja peittävät hajua tuoksulla. Tuotteessa voi olla yhdistettynä molemmat ominaisuudet. Antiperspirantteja ja deodorantteja on saatavilla useissa muodoissa, kuten roll-on, puikko vai voide. Itselle sopiva ja toimiva tuote löytyy kokeilemalla.

Nesin valikoimasta löydät herkälle iholle soveltuvat alkoholittomat antiperspirantit ja deodorantit. Valikoimassaa on sekä hajusteettomia että hajustettuja tuotteita. Tutustu tuotteisiin tästä.

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti