Vaivaako hilse? Näin hoidat hilseilevää hiuspohjaa oikein!

Päänahkaa kutittaa armottomasti ja päivän mittaan olkapäille varisee hienojakoinen pilvi hilsettä. Mustat paidat ja takit ovat suosiolla saaneet passituksen syvälle vaatekaapin uumeniin. Kiusallinen, mutta niin monelle tuttu juttu. Arviolta 65 % suomalaisista kamppailee jossain vaiheessa hiuspohjan hilseongelmien kanssa. Hilseongelmista ei kannata turhaan kärsiä, niitä voidaan hoitaa helposti kunhan tunnistetaan vaivan oikea syy.

 

Miksi hiuspohja hilseilee?

Kaikille hilseongelmille yhteistä on rasvahiivojen normaalista poikkeava lisääntyminen hiuspohjassa. Hiuspohjan iso uusiutuu siinä missä muukin iho ja kuollut ihosolukko hilseilee pois. Normaalisti tämä on toki kovin vähäistä eikä sitä juuri huomaa. Joskus hiuspohjan rasvahiivat saattavat kuitenkin päästä lisääntymään niin voimakkaasti, että hiuspohjan iho ärtyy ja alkaa tuottamaan liian nopeasti uusia ihosoluja. Nämä uudet ihosolut sitten aikanaan hilseilevät röykkiöittäin pois.

Syynä rasvahiivojen poikkeukselliseen lisääntymiseen voi olla esimerkiksi jokin ihosairaus (seborroinen ekseema, atopia, psoriasis) tai yksinkertaisesti vain liian rasvainen tai kuiva päänahka.


 

Tunnista eri hilsetyypit

Hilseongelmien hoidossa haastavinta on hilseen tyypin tunnistaminen. On tärkeä erottaa erilaiset hilsetyypit toisistaan, koska ne vaativa erilaista hoitoa. Myös oman hiuspohjan rasvaisuus vaikuttaa oikenlaisen hoidon valintaan. Hilse voi olla kuivaa tai rasvaista lievää hilsettä, voimakkaasti hilseilevää tali-ihottumaa tai karstoittuvaa psoriasiksen aiheuttamaa hilseilyä. Hilsettä ei pidä sekoittaa herkkään ja ärtyneeseen päänahkaan. Tähän vaivaan liittyy aina voimakas kutina mutta ei juuri koskaan hilseilyä. Ihotautilääkärin puoleen kannattaa kääntyä mikäli on epävarma hilseen laadusta tai kokeiltu hoito ei ole lievittänyt oireita lainkaan muutaman viikon kuluessa

Kuiva, talvinen pakkasilma kurittaa Suomessa myös hiuspohjan ihoa. On hyvin tavallista, että hiuspohja on rutikuiva ja janoaa kosteutta. Kuivan hiuspohjan aiheuttama hilse onkin yksi yleisimmistä hilsetyypeistä. Sitä hoidetaan usein väärin voimakkailla sienilääkeshampoilla, jotka saattavat kuivattaa hiuspohjaa entisestään. Kuivan hiuspohjan hilseen tunnistaa juuri niistä hienojakoisista, pöllyävistä vaaleista hiutaleista, jotka varisevat pitkin olkapäitä ja aiheuttava kutinaa päänahassa.

"Hyvä vaihtoehto kuivan hilseen hoitoon on hiivasienen kasvua torjuva ja hiuspohjaa kosteuttava Ducray Squanorm DRY dandruff shampoo." 

Hilsettä voi olla myös rasvoittuvassa päänahassa. Silloin hilse on paksumpaa ja kellertävää ja se irtoilee isompina hilsekertyminä kerrallaan. Rasvoittuvaa hiuspohjaa voidaan hoitaa hiuspohjan rasvoittumista ja hiivasienen kasvua hillitsevällä shampoolla.

Taliköhnälle eli seborroiselle ekseemalle tyypillisiä taas ovat voimakkaasti hilseilevät ja kutisevat ihottumaläikät. Tali-ihottumaa esiintyy hiuspohjan lisäksi myös muualla vartalon ja kasvojen alueella. Taliköhnän hoitoon sopivat Ducrayn Kelual DS tuoteperheen shampoo ja hoitovoide.

Psoriasis oireilee usein myös hiuspohjassa. Hiuspohjaan ilmestyy voimakkaasti hilseileviä ja karstoittuneita läiskiä. Näiden hoitoon voidaan käyttää Ducrayn Kertyol P.S.O shampoota ja hiuspohjaan jätettävää karstoittuneita läiskiä kuorivaa ja pehmentävää Kertyol P.S.O hoitovoidetta.  

Ducray Squanorm Zink Lotion hoitoliuos hillitsee hilseilevän hiuspohjan oireilua ja rauhoittaa kutinaa.”

Näin hoidat hilsettä

Avain hiuspohjan oireiden hoitoon ja oikeanlainen ja riittävän tiheä hiustenpesu vähintään joka toinen päivä. Tiheällä pesulla saadaan ylimääräiset rasvahiivat ja tali poistettua hiuspohjasta ja hiuspohjan tasapaino palautettua normaaliksi. Oman hilsetyypin mukaisen hilseshampoon lisäksi on hyvä käyttää ylläpitävää hoitoa.

Vinkki: Käytä hilseilevän hiuspohjan hoitoon helppoa hoitorutiinia: 2 x 3 = 6. Tällä tarkoitetaan 2 pesua viikossa hilsettä hoitavalla sampoolla 3 minuutin vaikutusajalla 6 viikon ajan. Muina pesukertoina pese hiukset hilsehoitoa ylläpitävällä Ducray Elution shampoolla.


 Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti