Unohda sitruunamehu - 6 vinkkiä maksaläiskien hoitoon!

Iholta löytyy kaikenlaista pistettä ja pilkkua; on pisamaa, kesakkoa, arpia ja pigmenttimuutoksia. Toisilla kevään ensimmäisetkin auringonsäteet saavat kasvojen maksaläiskät villiintymään. Maksaläiskien hoidosta on jos jonkinmoista perimätietoon perustuvaa uskomusta. Sitruunamehulla, sipulilla ja etikalla maksaläiskät eivät kuitenkaan lähde, vaikka niitä kuinka levittelisi iholle. Iho sitä vastoin varmasti ärtyy ja polttelu lienee melkoinen.

Mikä maksaläiskä on?

Maksaläiskä, toiselta nimeltään pigmenttiläiskä, on ruskean sävyinen tumma värimuutos iholla. Läiskän ääriviivat ovat yleensä epätasaiset. Ne eivät ole haitallisia, ainoastaan monen mielestä ikävän näköisiä. Pigmenttimuutoksia ilmestyy ensimmäisenä alueille, jotka ovat kaikista alttiimpia auringolle: kasvoille; ylähuulten yläpuolelle, poskipäille ja otsalle. Myös käsissä maksaläiskät ovat yleisiä.

Kenelle maksaläiskiä tulee?

Miksi toiset saavat kauniita pisamia ja minulle tulee vain maksaläiskiä? Taipumus maksaläiskiin on osin perinnöllistä. Jos siis äidilläsi tai isälläsi niitä on, varaudu siihen että sinäkin saatat niitä saada ennemmin tai myöhemmin.

Maksaläiskiä on perinteisesti pidetty ikääntyvän ihon ja vanhempien ihmisten ongelmana, sellaisena mummujen ja vaarien juttuna. Niitä voi kuitenkin olla myös nuoremmilla, esimerkiksi raskausajan kiusaksi monelle ilmestyy pigmenttiläiskiä. Myös tiettyjen lääkkeiden käyttö altistaa pigmenttiläiskille. Tällaisia ovat esimerkiksi ehkäisypillerit ja auringon valolle herkistävät lääkkeet, kuten tietyt antibiootit ja sydän- ja nesteenpoistolääkkeet.   

Mistä maksaläiskät johtuvat?

Maksaläiskiä syntyy kun ihon pigmentaatiossa tapahtuu häiriöitä. Ihosolujen uusiutuminen hidastuu iän ja auringonvalon aiheuttamien vaurioiden vuoksi. Myös iholle rusketusta antavan melaniinin tuotanto häiriintyy ja muuttuu epätasaisemmaksi. Pigmenttiläiskän kohdalla melaniinia kertyy yhteen kohtaan niin paljon, että se näkyy ruskeana täplänä iholla.

Auringonvalon aiheuttamat vauriot ihosoluissa ovat suurin syy pigmenttimuutoksille, siksi niitä esiintyy eniten iäkkäässä ihossa, johon valovaurioita jo on ehtinyt kertyä. Myös hormonaaliset tekijät aiheuttavat häiriöitä melaniinintuotannossa, mikä selittää raskauden, vaihdevuosien ja hormonaalisen ehkäisyn käytön aikaiset pigmenttimuutokset.


Miten maksaläiskiä voi hoitaa?

Maksaläiskien ehkäisy on hyvin helppoa; suojaa ihosi auringolta aina, erityisesti kasvot ja kädet jotka ovat eniten alttiina auringonsäteille.

"Käytä aurinkosuojavoidetta tai aurinkosuojallista päivävoidetta säännöllisesti ympäri vuoden ja valitse UV-suojallinen käsivoide. Suosi antioksidanttisia voiteita, jotka suojaavat ihoa valovaurioilta."

Pigmenttiläiskät vaalenevat itsestään jonkin verran talvea kohden. Nyt talven lähestyessä on kuitenkin paras aika taistella niitä vastaan, sillä niitä voi huoletta hoitaa ilman pelkoa auringonvalosta. Monet maksaläiskien hoitotuotteet nimittäin reagoivat auringonvalon kanssa ja vaativat auringonvalon välttämistä. Pigmenttimuutoksia voidaan hoitaa ihoa kuorivilla ja vaalentavilla, melaniinin tuotantoa vähentävillä voiteilla. Hoidon kanssa on maltettava olla kärsivällinen, hoitokuurien pitäisi olla vähintään 2 kuukauden mittaisia. Jo vaalennettujen maksaläiskien alueet pitää jatkossa muistaa suojata huolella 50+ suojakertoimellisella aurinkosuojavoiteella etteivät ne pääse uusiutumaan. Jos kotihoidot eivät tuota haluttua tulosta, ihotautilääkärit voivat myös hoitaa ja vaalentaa pigmenttimuutoksia esimerkiksi laserhoidoilla.

Hormonimuutoksista johtuvat pigmenttimuutokset saattavat vaalentua myös omia aikojaan. Esimerkiksi  raskaudenaikaiset maksaläiskät häviävät usein synnytyksen jälkeen itsestään.

"Pigmenttiläiskien hoitoa raskauden aikana ei yleensä suositella; mikäli tilanne on tuskainen, kysy aina neuvoa lääkäriltä ennen hoidon aloittamista."

 

6 vinkkiä pigmenttiläiskien hoitoon ja ehkäisyyn

  1. Puhdista iho aamuin illoin kevyesti kuorivalla ja ihoa kirkastavalla puhdistusvedellä. Sesderma Sensyses Lightening puhdistusvesi syväpuhdistaa ja kirkastaa ihon sävyä ja hoitovoiteet pääsevät paremmin imeytymään ihoon.
  2. Käytä melaniinin tuotantoa vaalentavaa seerumia kasvoille vähintään 2 kuukauden kuureina. Sesderma Azelac RU on pigmenttiläiskille kehitetty, atselaiinihappoa sisältävä vaalentava seerumi, joka uudistaa ihoa. Sitä voidaan käyttää myös kesällä, sillä se ei reagoi auringonvalon kanssa.
  3. Tehosta seerumin vaikutusta vaalentavalla kosteusvoiteella. Sesderma Azelac RU geelivoide kosteuttaa ihoa ja tasoittaa ihon väriä säännöllisessä käytössä.
  4. Käytä vaalentavia voiteita noin 2 kuukauden jaksoissa. Jaksojen välissä käytä antioksidanttisia ja ihon sävyä kirkastavia voiteita. Sesderman antioksidanttinen C-VIT tuotesarja suojaa ihoa valovanhenemiselta ja tasoittaa ihon sävyä.
  5. Suojaa iho auringolta: Louis Widmer All Day SPF50+ aurinkovoide sopii kasvoille ja vartalolle.
  6. Suojaa myös kädet auringolta: Louis Widmer Hand Balm UV10 aurinkosuojallinen käsivoide hoitaa kuivia käsiä ja suojaa auringolta.

Maksaläiskiä voidaan peittää myös meikillä. Lue lisää maksaläiskien peittämiseen sopivista meikkivinkeistä blogista.  

 

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti