Mitä on ihon hormonaalinen ikääntyminen? - Näin 60-vuotiaan ihoa kannattaa hoitaa

Ihossa tapahtuu paljon muutoksia vielä 60 ikävuoden tienoilla. Useimmat muutokset johtuvat naisilla hormonitasapainon muutoksista. Estrogeenin ja progesteronin määrä vähenee elimistössä huomattavasti vaihdevuosien jälkeen. Kuinka 60 vuotiaan kannattaisi hoitaa ihoaan?

Mitä on ihon hormonaalinen ikääntyminen?

Ihon hormonaaliseksi ikääntymiseksi kutsutaan ihossa hormonitoiminnan hiipumisen vuoksi tapahtuvia ikääntymismuutoksia. Ajanjakso ajoittuu yleensä vaihdevuosien tienoille, sinne 55-60 ikävuoden korville. Vaihdevuosien aikana estrogeenituotanto vähenee ja estrogeenin määrä elimistössä laskee.

Kuinka estrogeeni vaikuttaa ihoon?

Estrogeeni ja progesteroni vaikuttavat tunnetusti aivan kaikkeen naisen elimistössä. Luustoon, aineenvaihduntaan, hiuksiin, uneen ja erityisesti mielialaan. Estrogeenia voikin ihan hyvällä omalla tunnolla nimittää koko naiseuden kulmakiveksi ja sen vaikutuksia ja mielialamuutoksia on ihan turha yrittää kenenkään väheksyä. Ihossa estrogeeni vaikuttaa erityisesti ihon kimmoisuuteen, paksuuteen ja kosteuteen.  

Estrogeenin määrä säätelee kollageeniin ja elastiinin muodostumista ihossa - mitä vähemmän estrogeenia, sitä vähemmän kollageenia elimistö tuottaa. Ihon kimmoisuus vähenee, se veltostuu ja iholle tulee entistä syvempiä ryppyjä. Ihon myös ohentuu ja paperinohut iho vaurioituu helpommin - pelkkä laastarinpoisto voi tuntua kivuliaalta ja vaurioittaa ihoa. Aiemmin rasvoittuva sekaiho saattaa muuttua rutikuivaksi; talirauhasten toiminta heikentyy iän myötä ja iho tuottaa vähemmän rasvaa. Iho myös palaa auringossa herkemmin, hius ohenee ja hiustenlähtö saattaa lisääntyä. Melkoinen määrä asioita, joten vanhoja ihonhoitotottumuksia kannattaa kyllä lähteä tarkistelemaan.

Mitä 60 vuotiaan iho tarvitsee?

Kun ihon ikääntyminen johtuu hormonaalisista muutoksista, tehokkaimmat vaikutukset saadaan voiteilla, joissa kuivaa ihoa ravitsevaan voidepohjaan on yhdistetty estrogeenin kaltaisia yhdisteitä. Ne käyttäytyvät estrogeenin tavoin elimistössä ja stimuloivat elimistön omaa kollageenituotantoa. Ne eivät siis sisällä lainkaan estrogeeniä, eivätkä vaikuta elimistön omaan estrogeenituotantoon.

60 vuotiaan ihonhoitovinkit:

  • Valitse kuivalle iholle sopivat puhdistustuotteet: maitomainen emulsio kosteuttaa ihoa ja alkoholiton kasvovesi sitoo kosteutta ihoon.
  • Valitse ravitseva ja täyteläinen kosteusvoide. Suosi mehiläisvahaa, karitevoita ja kalsiumia sisältäviä hoitovoiteita.
  • Vältä raskasta meikkipohjaa ja suosi valoa ja hehkua tuovia hoitovoiteita. 

    "Vichyn Neovadiol Rose Platinum hoitovoide sisältää valoa heijastavaa pigmenttiä ja luo hehkua vaihdevuosi-iän ohittaneelle iholle."

 

  • Suosi öljyjä. Vichy Magistral Elixir Kasvoöljy pehmentää ja kosteuttaa kuivaa kasvojen ihoa.
  • Vältä ihoa kuivattavaa saippuaa. Pese iho voidemaisella pesuaineella ja rasvaa iho suihkun jälkeen vasta kylpyhuoneesta poistuttuasi kosteuttava voiteella tai öljyllä. Kylpyöljyjä ei kannata käyttää suihkun aikana - liukas öljy ja kaakeloitu kylpyhuoneen lattia ovat huono yhdistelmä ja lähes varma tapa liukastua ikävästi.
  • Käsittele ohutta ihoa varovasti. Iäkkäillä ihmisillä käytetään lääkkeiden annostelussa paljon iholle kiinnitettäviä lääkelaastareita niiden tasaisen lääkeannostelun ja  helpon käytön vuoksu - lääkkeenottoaikoja kun ei laastareiden kanssa tarvitse muistaa. Ohut iho kuitenkin ärtyy helposti laastarien liimasta ja niiden toistuvasta repimisestä. Toistuvaan lääkelaastarien poistoon kannattaa aina käyttää apteekista saatavaa, laastarin liiman liuottavaa suihketta.

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti