Miksi iho kuivuu talvella? Vinkit kuivan talvi-ihon hoitoon!

Kukapa meistä ei satunnaisesti kärsisi pienestä ihon kutinasta ja kiristävästä tunteesta, varsinkin talvella kuivan pakkasilman kurittaessa ihoa. Aina ei tule ajatelleeksi, että ihon kummallinen oireilu saattaa johtua vain ja ainoastaan ihon kuivuudesta. Joskus iho kuivuu niin voimakkaasti, että iholle ilmestyy hilseileviä läikkiä tai kutisevaa ihottumaa. Mistä ihon kuivuminen talvella oikein johtuu?

Kuiva ja kylmä ilmasto tekevät hallaa iholle

Suomen ilmasto koettelee ihoa kovalla kädellä. Kuiva ilma, kylmä sää, lämpötilavaihtelut ja auringonvalon puute ovat melkoinen yhdistelmä, jota vastaan ihon oma kosteudensäätelymekanismi ei kykene taistelemaan. Talvella ihosta uupuu kosteudenlähteitä ja kosteutta ylläpitäviä rasvoja.

Kuiva pakkasilma sekä kuiva, lämmitetty huoneilma ovat kuivuuteen taipuvaiselle iholle tuskaa. Ilmankosteuden vähentyessä myös ihon pinta kuivuu ja karhentuu, koska ihoon ei sitoudu riittävästi kosteutta ilmasta. Lisäksi normaalisti ihon pinnalla oleva rasvakerros estää veden haihtumista ihosta ja pitää ihon kosteana. Rasvakerroksen tärkeimmät kosteutta sitovat aineet ovat keramidit. Auringonvalon ja UV-säteilyn vähentyessä keramidien tuotanto hiipuu ja niiden hajoaminen kiihtyy - talvella ihosta siis puuttuu kosteutta sitovia keramideja ja vesi pääsee haihtumaan pois iholta. Seurauksena tästä kaikesta onkin se suomalaisille tyypillinen, rutikuiva talvi-iho, joka janoaa kosteutta.

Miten kuiva iho oireilee?

Kuiva iho oireilee  esimerkiksi kutisemalla, punoittamalla ja hilseilemällä. Hyvin kuiva iho saattaa myös halkeilla. Peseytymisen jälkeinen kiristävä tunne iholla on tyypillinen kuivan ihon tunnusmerkki. Erityisen haasteellisia alueilta ovat kasvojen ja käsien ohut iho. Ne ovat kaikista alttiimpia talven kuivattavalle vaikutukselle; kasvoja rasittavat viima ja lämpötilavaihtelut, kädet taas joutuvat koville jatkuvien, ihoa kuivattavien pesujen vuoksi. Kuivan ihon riesana ovat usein myös kovasti kutisevat, hankaukselle alttiit taivealueet ja normaalistikin kuivat kohdat, kuten kyynärpäät, polvet ja kantapäät.

"Rasvoittuva ihokin voi olla pinnalta kuiva. Avuksi kannattaa tällöin valita runsaasti kosteuttavia sitovia ainesosia sisältäviä seerumeja ja geelimäisiä tai hyvin kevyitä voiteita - paksut ja raskaat voidepohjat eivät toimi rasvaisella iholla."

Kuinka kuivaa ihoa kannatta hoitaa talvella?

  1. Aloita ihon kosteutus riittävän ajoissa, jo syys-lokakuussa auringonsäteilyn vähentyessä.
  2. Tarjoa iholle kosteutta ulkopuolelta. Päinvastoin kuin luullaan, ihon peseminen ei altista kuivumiselle. Kuivattavan saippuan ja kuuman pesuveden käyttö sen sijaan altistaa. Liian kuuma pesuvesi liuottaa ihosta omia rasvoja. Pitkät kylvyt haalealla vedellä ja kylpyöljyn tai pesuvoiteen käyttö saippuan sijasta antavat iholle kosteutta. Pesun ja kylpyjen jälkeen vesi tulee kuitenkin sitoa ihoon rasvaamalla iho sopivalla, kosteutta sitovalla voiteella ihon ollessa vielä kostea - muuten pesun kosteuttava teho menetetään.
  3. Varmista, että voiteestasi löytyy kosteutta sitovia ainesosia: Suosi öljyjä ja paksuja voidepohjia (mehiläisvaha, karitevoi, kookosöljy) sekä kosteutta sitovia ainesosia (glyseroli, propyleeniglykoli, karbamidi) ja keramideja.
  4. Tehohoida kasvojen ihoa kosteuttavilla hyaluronohapposeerumeilla ja lähdevesisuihkeilla, sekä runsaasti kosteutta antavilla naamioilla. Muisra myös säännöllinen kuorinta, jotta kosteutta sitovat ainesosat pääsevät paremmin imeytymään ihoon.
  5. Muista ruokavalio. Ruokavalio ei paranna kuivaa ihoa, mutta siitä voi olla apua. Terveellisestä ruokavaliosta saatavat rasvahapot, sekä D- ja E-vitamiini ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille. Erityisesti Omega-6 rasvahappoihin kuuluvan helokkiöljyn on huomattu helpottavan kuivan ja atooppisen ihon oireita. Tärkeää on, että elimistön rasvahappojen suhde pysyy tasapainossa, joten niitä hankkiessaan kannattaa valita valmiste, jossa on sekä Omega-3 että Omega-6 rasvahappoja oikeassa suhteessa (vähintään 2:1).Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti