Miksi iho kuivuu talvella? Vinkit kuivan talvi-ihon hoitoon!

Kukapa meistä ei satunnaisesti kärsisi pienestä ihon kutinasta ja kiristävästä tunteesta, varsinkin talvella kuivan pakkasilman kurittaessa ihoa. Aina ei tule ajatelleeksi, että ihon kummallinen oireilu saattaa johtua vain ja ainoastaan ihon kuivuudesta. Joskus iho kuivuu niin voimakkaasti, että iholle ilmestyy hilseileviä läikkiä tai kutisevaa ihottumaa. Mistä ihon kuivuminen talvella oikein johtuu?

Tämän vuoksi iho kuivuu talvella

Suomen ilmasto koettelee ihoa kovalla kädellä. Kuiva ilma, kylmä sää, lämpötilavaihtelut ja auringonvalon puute ovat melkoinen yhdistelmä, jota vastaan ihon oma kosteudensäätelymekanismi ei kykene taistelemaan. Talvella ihosta uupuu kosteudenlähteitä ja kosteutta ylläpitäviä rasvoja.

Kuiva pakkasilma sekä kuiva, lämmitetty huoneilma ovat kuivuuteen taipuvaiselle iholle tuskaa. Ilmankosteuden vähentyessä myös ihon pinta kuivuu ja karhentuu, koska ihoon ei sitoudu riittävästi kosteutta ilmasta. Lisäksi normaalisti ihon pinnalla oleva rasvakerros estää veden haihtumista ihosta ja pitää ihon kosteana. Rasvakerroksen tärkeimmät kosteutta sitovat aineet ovat keramidit. Auringonvalon ja UV-säteilyn vähentyessä keramidien tuotanto hiipuu ja niiden hajoaminen kiihtyy - talvella ihosta siis uupuu huomattavasti kosteutta sitovia keramideja ja vesi pääsee haihtumaan pois iholta. Seurauksena tästä kaikesta onkin se suomalaisille tyypillinen, rutikuiva talvi-iho, joka janoaa kosteutta.

Miten kuiva iho oireilee?

Kuiva iho oireilee  esimerkiksi kutisemalla, punoittamalla ja hilseilemällä. Hyvin kuiva iho saattaa myös halkeilla. Peseytymisen jälkeinen kiristävä tunne iholla on tyypillinen kuivan ihon tunnusmerkki. Erityisen haasteellisia alueilta ovat kasvojen ja käsien ohut iho. Ne ovat kaikista alttiimpia talven kuivattavalle vaikutukselle; kasvoja rasittavat viima ja lämpötilavaihtelut, kädet taas joutuvat koville jatkuvien, ihoa kuivattavien pesujen vuoksi. Kuivan ihon riesana ovat usein myös kovasti kutisevat, hankaukselle alttiit taivealueet ja normaalistikin kuivat kohdat, kuten kyynärpäät, polvet ja kantapäät.

Tiesitkö? Rasvoittuva ihokin voi olla pinnalta kuiva. Avuksi kannattaa tällöin valita runsaasti kosteuttavia sitovia ainesosia sisältäviä seerumeja ja geelimäisiä tai hyvin kevyitä voiteita - paksut ja raskaat voidepohjat eivät toimi rasvaisella iholla.

Miten kuivaa ihoa kannatta hoitaa talvella?

Aloita ihon kosteutus riittävän ajoissa, jo syys-lokakuussa auringonsäteilyn vähentyessä.

Tarjoa iholle kosteutta ulkopuolelta. Päinvastoin kuin luullaan, ihon peseminen ei altista kuivumiselle. Kuivattavan saippuan ja kuuman pesuveden käyttö sen sijaan altistaa. Liian kuuma pesuvesi liuottaa ihosta omia rasvoja. Pitkät kylvyt haalealla vedellä ja kylpyöljyn tai pesuvoiteen käyttö saippuan sijasta antavat iholle kosteutta. Pesun ja kylpyjen jälkeen vesi tulee kuitenkin sitoa ihoon rasvaamalla iho sopivalla, kosteutta sitovalla voiteella ihon ollessa vielä kostea - muuten pesun kosteuttava teho menetetään.

Varmista, että voiteestasi löytyy näitä: Suosi öljyjä ja paksuja voidepohjia (mehiläisvaha, karitevoi, kookosöljy) sekä kosteutta sitovia ainesosia (glyseroli, propyleeniglykoli, karbamidi) ja keramideja.

Kasvojen ihoa kannattaa hoitaa kosteuttavilla seerumeilla (hyaluronihappoja) ja lähdevesisuihkeilla, sekä runsaasti kosteutta antavilla tehonaamioilla. Kuivalle iholle erityisen tärkeää on ihon säännöllinen kuorinta vähintään 2 kertaa viikossa. Kosteuttavat voiteet ja kosteutta sitovat ainesosat eivät mitenkään pääse imeytymään kuivaan ihoon, jos pinnalla on paksu kerros kuivaa, hilseilevää ihosolukkoa.

Auttaako ruokavalio? Ruokavalio ei yksistään paranna kuivaa ihoa, mutta siitä voi olla apua. Terveellisestä ruokavaliosta saatavat rasvahapot, sekä D- ja E-vitamiini ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille. Erityisesti Omega-6 rasvahappoihin kuuluvan helokkiöljyn on huomattu helpottavan kuivan ja atooppisen ihon oireita. Tärkeää on, että elimistön rasvahappojen suhde pysyy tasapainossa, joten niitä hankkiessaan kannattaa valita valmiste, jossa on sekä Omega-3 että Omega-6 rasvahappoja oikeassa suhteessa (vähintään 2:1).50 kommenttia

frlyieMYXTnKvGOd

ufpzRUlKdJO 23. lokakuuta 2020

itNlGBjfA

dfZaBSmRKYytp 23. lokakuuta 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxil Amoxicillin 500mg hgu.ynng.nesi.fi.nri.ee http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

etaayukaqofav 20. lokakuuta 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Buy Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg tni.somo.nesi.fi.rbq.ob http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

ibicetujo 20. lokakuuta 2020

CorJZMdBzXIpqsca

DbwpytFI 19. lokakuuta 2020

kjEhrfFboRZM

RGhcUgwaKMms 19. lokakuuta 2020

LoNYpJfUcVSWHZ

DbAFuPmoXvdM 11. lokakuuta 2020

fbgTtCcViWP

gcyWplhDkQVwN 11. lokakuuta 2020

EQZmgzOKqA

aBeWVbDNTwYRpmj 11. lokakuuta 2020

lvuXafZteMTAB

TWvmilygERGHCKsr 11. lokakuuta 2020

oAzOZXIblWSsJ

xuobhGIzMBfDg 10. lokakuuta 2020

sEUBJhHmcjy

BlAcrTsS 10. lokakuuta 2020

LogfRFXEZbTrVdP

yUNkgGQE 2. lokakuuta 2020

DMEsljqFAvVGimPr

VWQXDGFOnj 2. lokakuuta 2020

YMaRozNKIePTlwL

XxTdecIJkasMu 1. lokakuuta 2020

VHfIrKvokjSgEGAa

oiVUsGtpuqAdIRX 1. lokakuuta 2020

zZyGLBlUmegunCf

GgdIlFZvT 19. syyskuuta 2020

MWvDUYhzJeFQjgN

BZXOQRkMJsj 19. syyskuuta 2020

acTPdwuGzxLjXSNm

vtXNdIxyVMJAOgc 16. syyskuuta 2020

IbCoGSfpKeydW

NBvSfVZLt 16. syyskuuta 2020

GTEsvBlcPi

wInypzaSmPbrOXh 7. syyskuuta 2020

rFxZEYBbNlMXKw

MxTBVUdIHX 7. syyskuuta 2020

KfLEtArJvQ

flpXhDdvMFP 23. elokuuta 2020

CwUZyozsDBkK

iJOZjmgu 23. elokuuta 2020

BbQmPHOhowIa

FhdOiITYaWsvMpk 23. elokuuta 2020

Jätä kommentti

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti