Miksi iho kuivuu talvella? Vinkit kuivan talvi-ihon hoitoon!

Kukapa meistä ei satunnaisesti kärsisi pienestä ihon kutinasta ja kiristävästä tunteesta, varsinkin talvella kuivan pakkasilman kurittaessa ihoa. Aina ei tule ajatelleeksi, että ihon kummallinen oireilu saattaa johtua vain ja ainoastaan ihon kuivuudesta. Joskus iho kuivuu niin voimakkaasti, että iholle ilmestyy hilseileviä läikkiä tai kutisevaa ihottumaa. Mistä ihon kuivuminen talvella oikein johtuu?

Tämän vuoksi iho kuivuu talvella

Suomen ilmasto koettelee ihoa kovalla kädellä. Kuiva ilma, kylmä sää, lämpötilavaihtelut ja auringonvalon puute ovat melkoinen yhdistelmä, jota vastaan ihon oma kosteudensäätelymekanismi ei kykene taistelemaan. Talvella ihosta uupuu kosteudenlähteitä ja kosteutta ylläpitäviä rasvoja.

Kuiva pakkasilma sekä kuiva, lämmitetty huoneilma ovat kuivuuteen taipuvaiselle iholle tuskaa. Ilmankosteuden vähentyessä myös ihon pinta kuivuu ja karhentuu, koska ihoon ei sitoudu riittävästi kosteutta ilmasta. Lisäksi normaalisti ihon pinnalla oleva rasvakerros estää veden haihtumista ihosta ja pitää ihon kosteana. Rasvakerroksen tärkeimmät kosteutta sitovat aineet ovat keramidit. Auringonvalon ja UV-säteilyn vähentyessä keramidien tuotanto hiipuu ja niiden hajoaminen kiihtyy - talvella ihosta siis uupuu huomattavasti kosteutta sitovia keramideja ja vesi pääsee haihtumaan pois iholta. Seurauksena tästä kaikesta onkin se suomalaisille tyypillinen, rutikuiva talvi-iho, joka janoaa kosteutta.

Miten kuiva iho oireilee?

Kuiva iho oireilee  esimerkiksi kutisemalla, punoittamalla ja hilseilemällä. Hyvin kuiva iho saattaa myös halkeilla. Peseytymisen jälkeinen kiristävä tunne iholla on tyypillinen kuivan ihon tunnusmerkki. Erityisen haasteellisia alueilta ovat kasvojen ja käsien ohut iho. Ne ovat kaikista alttiimpia talven kuivattavalle vaikutukselle; kasvoja rasittavat viima ja lämpötilavaihtelut, kädet taas joutuvat koville jatkuvien, ihoa kuivattavien pesujen vuoksi. Kuivan ihon riesana ovat usein myös kovasti kutisevat, hankaukselle alttiit taivealueet ja normaalistikin kuivat kohdat, kuten kyynärpäät, polvet ja kantapäät.

Tiesitkö? Rasvoittuva ihokin voi olla pinnalta kuiva. Avuksi kannattaa tällöin valita runsaasti kosteuttavia sitovia ainesosia sisältäviä seerumeja ja geelimäisiä tai hyvin kevyitä voiteita - paksut ja raskaat voidepohjat eivät toimi rasvaisella iholla.

Miten kuivaa ihoa kannatta hoitaa talvella?

Aloita ihon kosteutus riittävän ajoissa, jo syys-lokakuussa auringonsäteilyn vähentyessä.

Tarjoa iholle kosteutta ulkopuolelta. Päinvastoin kuin luullaan, ihon peseminen ei altista kuivumiselle. Kuivattavan saippuan ja kuuman pesuveden käyttö sen sijaan altistaa. Liian kuuma pesuvesi liuottaa ihosta omia rasvoja. Pitkät kylvyt haalealla vedellä ja kylpyöljyn tai pesuvoiteen käyttö saippuan sijasta antavat iholle kosteutta. Pesun ja kylpyjen jälkeen vesi tulee kuitenkin sitoa ihoon rasvaamalla iho sopivalla, kosteutta sitovalla voiteella ihon ollessa vielä kostea - muuten pesun kosteuttava teho menetetään.

Varmista, että voiteestasi löytyy näitä: Suosi öljyjä ja paksuja voidepohjia (mehiläisvaha, karitevoi, kookosöljy) sekä kosteutta sitovia ainesosia (glyseroli, propyleeniglykoli, karbamidi) ja keramideja.

Kasvojen ihoa kannattaa hoitaa kosteuttavilla seerumeilla (hyaluronihappoja) ja lähdevesisuihkeilla, sekä runsaasti kosteutta antavilla tehonaamioilla. Kuivalle iholle erityisen tärkeää on ihon säännöllinen kuorinta vähintään 2 kertaa viikossa. Kosteuttavat voiteet ja kosteutta sitovat ainesosat eivät mitenkään pääse imeytymään kuivaan ihoon, jos pinnalla on paksu kerros kuivaa, hilseilevää ihosolukkoa.

Auttaako ruokavalio? Ruokavalio ei yksistään paranna kuivaa ihoa, mutta siitä voi olla apua. Terveellisestä ruokavaliosta saatavat rasvahapot, sekä D- ja E-vitamiini ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille. Erityisesti Omega-6 rasvahappoihin kuuluvan helokkiöljyn on huomattu helpottavan kuivan ja atooppisen ihon oireita. Tärkeää on, että elimistön rasvahappojen suhde pysyy tasapainossa, joten niitä hankkiessaan kannattaa valita valmiste, jossa on sekä Omega-3 että Omega-6 rasvahappoja oikeassa suhteessa (vähintään 2:1).36 kommenttia

GMKUCTFxOnLr

enDOzawYTQCSNg 13. elokuuta 2020

JszSZKjlM

sVrbgFTzWnM 13. elokuuta 2020

jsbDzOnGTQJ

hpifSqdXEbGBaWl 12. elokuuta 2020

gCaiRmMENtGKYkr

KQqeizkTwm 12. elokuuta 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin No Prescription Amoxicillin 500mg Capsules kbo.fztb.nesi.fi.onc.bn http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

hakamipoh 9. elokuuta 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin Amoxicillin vee.yles.nesi.fi.bxa.dd http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

olafapawuv 9. elokuuta 2020

lIgDdbqNynV

RICPEJBk 9. elokuuta 2020

hJQmPaLYuqTGF

LwEANVgjxoQMPrKX 9. elokuuta 2020

eJntLpsvEkoS

qPYGoIfRp 7. elokuuta 2020

LgxumpChKwGQjNX

ZIzniPwMhb 7. elokuuta 2020

vhpwotXJKIPTOqHV

cKvXsOePxWpIgBra 4. elokuuta 2020

iBbkfAYKlj

GPWzkvxTUDlKNwd 4. elokuuta 2020

AjkvIGlCST

kvyzTAfPiqbxF 28. heinäkuuta 2020

kZHBdyJgmctY

PxyYKwRGHj 28. heinäkuuta 2020

CvdwTgGP

pdwrqNVGeK 28. heinäkuuta 2020

AfzhSveZYVo

jaosBeNDJvZEWt 28. heinäkuuta 2020

PbmaQYdujZClVJnc

lPjwaBEbiHrKdM 28. heinäkuuta 2020

LwcTqPxMgpGjY

duRBcyHMeFxKSD 28. heinäkuuta 2020

YungGxXK

QyaPMcslXTRYdI 23. heinäkuuta 2020

yzQIasHPTVqR

ceVCskgyJd 23. heinäkuuta 2020

mRzfiseUj

kIpxejCrTLANz 21. heinäkuuta 2020

govbEBQkmKUdH

gDaKiZdtXG 21. heinäkuuta 2020

QlVgpbqIKFxU

ScQAGvZkqo 20. heinäkuuta 2020

flLCxGJhwZn

hSgsHLVKrwDRctAQ 20. heinäkuuta 2020

vzcnUEGSy

zVjngFvK 18. heinäkuuta 2020

Jätä kommentti

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti