Kiusaako ruusufinni? 8 vinkkiä ihon punotuksen ehkäisyyn!
Herkkä, suomalainen iho oireilee tuon tuosta satunnaisena punotuksena. Vaihtelevat vuodenajat ja erityisesti suuret lämpötilanvaihtelut ovat iholle tuskaa. Ei ole mikään ihme, että tällainen ulkoisista tekijöistä johtuva, couperosamainen oireilu on suomalaisilla hyvin yleistä. Iho joutuu koville Suomen ilmastossa; ohut kasvojen iho ja laajentuneet, ihon läpi kuultavat pintaverisuonet ovat monen suomalaisen riesana. Joskus satunnainen punoitus saattaa kuitenkin kehittyä kiusalliseksi ihosairaudeksi.
Miten ruusufinni oireilee?
Ruusfinni eli rosacea on pääasiassa aikuisten sairaus, tyypillinen puhkeamisikä on keski-iän tienoilla. Ruusufinnin oireet on helpompi huomata vaalealla iholla, mutta se voi iskeä yhtälailla tummempaan ihoon.
Ruusufinni oireilee yleensä ensimmäisenä alueilla, jotka altistuvat eniten auringon valolle; nenän ja poskipäiden äkillisesti lehahtelevana punotuksena ja turvotuksena sekä kihelmöintinä. Myös märkäpäiset ja tulehtuneet näppylät poskipäillä ja nenällä kuuluvat ruusufinniin. Ei siis ole mikään ihme, että ruusifinni sekoitetaan usein aikuisiän akneen. Vaikeimmissa muodoissa ruusufinni voi aiheuttaa kasvoille sidekudoksen ja talirauhasten liikakasvua ja huonontaa elämänlaatua.
Ruusufinniin voi liittyä myös silmätulehdukseen tai allergiaan sekoitettavaa silmäoireilua, kuten voimakasta punotusta ja silmänympärysalueen sekä silmäluomien turvotusta.
"Rosacean pahin vihollinen on suora altistuminen auringonvalolle. Käytä SPF50+ aurinkosuojaa ympäri vuoden."
Kuinka ruusifinniä hoidetaan?
Ruusufinni on krooninen ihosairaus, jonka tarkka syntymekanismi ei ole tiedossa. Sen hankalampia oireita hoidetaan tarvittaessa antibioottikuureilla. Tyyppillisesti ruusufinni voi paremmin talvella ja pahennee heti ensimmäisten auringonsäteiden alla.
Kiusallista punoitusta ja lehahtelua voidaan hillitä oikenalaisilla elämäntavoilla ja sopivalla ihonhoidolla:, tehokas aurinkosuojaus ja sopivat, punotusta lievittävät ja ihoa vahvistavat ihonhoitotuotteet ovat tärkeä apu.
"Ihoa kannattaa hoitaa hellävaraisilla, punoitusta lievittävillä ja rauhoittavilla hajusteettomilla tuotteilla. Suosi kermaisia puhdistusemulsioita ja vältä ihon hankausta sekä mekaanista kuorintaa."
8 vinkkiä punoituksen hillitsemiseen, vältä näitä:
- Voimakas, mausteinen ruoka ja kuumat juomat
- Alkoholi, erityisesti punaviini
- Stressi; voimakas stressireaktio saa ruusufinnin lähes poikkeuksetta pahenemaan
- Kortisonivoiteet
- Auringolle altistuminen ilman riittävän tehokasta aurinkosuojaa. Sopiva aurinkosuoja on SPF 50+
- Tuotteita, jotka sisältävät on alkoholia, natriumlayryylisulfaattia, mentolia tai kamferia. Natriumlauryylilisulfaattia käytetään vaahtovana aineena esimerkiksi hammastahnoissa ja puhdistavissa tuotteissa. Suun ympärillä sitkeästi oireileva ruusufinni voi reagoida juurikin vääränlaiseen hammastahnaan.
- Kuumat kylvyt ja hikoilu. Huolehdi viilennyksestä ja nesteytyksestä urheillessa ja käytä vaatetusta, joka antaa ihon hengittää.
- Suojaa iho ulkoisilta rasituksilta ja lämpötilavaihteluilta. Käytä saunassa suojaava naamiota ja pakkaselta suojaa kasvot vaatetuksella.
“Farmaseutin vinkki: Avénen - Redness Relief Calm mask - naamio rauhoitaa punoittavaa ja lehahtelevaa ihoa välittömästi. Vihertävä sävy taittaa heti näkyvää punotusta pois.”
NESI on suomalainen ihotautilääkärien perustama ihonhoidon kauppa, jolla on myymälä Helsingin keskustassa Ihosairaalan yhteydessä.