Varo aurinkoa, jos käytät näitä lääkkeitä!
Kevätauringonsäteet pilkottavat jo kauniisti ja tuovat kaivattua lämpöä pimeän ja kylmän talven jälkeen. Auringonvalolla on hurjasti positiivisia vaikutuksia keholle ja mielelle, mutta myös haittoja iholle. Aurinkosuojavoiteiden käytön tärkeys tiedostetaan jo hyvin, mutta toisinaan vahinkoja sattuu aurinkosuojauksesta huolimatta. Mikä meni vikaan?
Yleisimmät syyt ihon palamiseen tai ihon oireiluun aurinkosuojauksesta huolimatta ovat liian matalan suojakertoimen käyttö tai virheellinen aurinkosuojavoiteen käyttö. Jos aurinkosuojavoidetta levitetään liian vähän, aurinkosuojan teho jää oletettua matalammaksi.
Iho saattaa myös herkistyä auringonvalolle syistä, joita ei aina tule ajatelleeksi. Monet hyvin tavallisesti käytettävät lääkkeet herkistävät ihoa auringonvalolle ja iho palaa normaalia lyhyemmässä ajassa. Valolle herkistyminen voi oireilla myös kiusallisena, kutisevana aurinkoihottumana. Tällaiset valolle herkistävät lääkevoiteet kannattaa levittää iholle aina iltaisin valoreaktioiden välttämiseksi.
“Jos käytät jotakin auringonvalolle herkistävää lääkettä, aloita tehokkaan aurinkosuojan (vähintään SPF30) käyttö jo näin kevään ensimmäisten auringonsäteiden aikana.”
La-Roche Posayn SPF50+ aurinkosuojavoide sisältää tehokkaan UVA- suojan ja suojaa ihoa auringonvalon aiheuttamilta haitallisilta vaikutuksilta ja valoreaktioilta.
Muista tehokas aurinkosuojaus, jos käytät jotakin seuraavista lääkkeistä:
- Aknen hoitoon käytettävät lääkkeet:
- isotretinoiini
- paikalliset retinoidit ja bentsyyliperoksidivoiteet
- Antibioottikuurit:
- tetrasykliini
- doksisykliini
- siprofloksasiini
- sulfonamidi ja trimetopriimi
- Tulehduskipulääkkeet, erityisesti iholle levitettävinä geeleinä ja voiteina:
- ketoprofeeni (Orudis)
- piroksikaami (Felden)
- terbinafiini (Huomioitava erityisesti kynsisienen hoidossa, joka ajoittuu usein valoisaan aikaan kevääseen ja kesään)
- Sydän- ja verenpainelääkkeet
- hydroklooritiatsidi (Hydrex, Hydrex Semi, myös yhdistelmävalmisteet)
- enalapriili
- ditiatseemi
- amlodipiini
- amiodaroni
- Sienilääkkeet
- terbinafiini (Huomioitava erityisesti kynsisienen hoidossa, joka ajoittuu usein valoisaan aikaan kevääseen ja kesään)
- Mielialalääkkeet
- klooripromatsiini
- mäkikuisma
- Diabeteslääkkeet
- glimepiridi
- Epilepsialääkkeet
- karbamatsepiini
Kiinnitä huomiota myös näihin!
- estrogeenilääkitys (ehkäisypillerit tai hormonkikorvaushoito) voivat altistaa ei-toivotuille maksaläiskille, joita auringonvalo tummentaa.
- ihonhoitotuotteet voivat reagoida auringonvalon kanssa: esimerkiksi juonteita kiinteyttävät retinolivalmisteet sekä pigmenttiläiskien vaalentamiseen käytettävät voiteet ja seerumit.
- Joidenkin kasvien käsittely herkistää ihoa auringon valolle. Varo näitä Mooseksen palava pensas, jättiputken neste, palsternakan lehdet
Kirjoittaja on laillistettu farmaseutti, jolla on pätevyys antaa lääkeneuvontaa.