Tiedätkö mitä aurinkorasvapurkkien merkinnät tarkoittavat? Ota termit haltuun!

Aurinkorasvapurkkeja tutkiva törmää nopeasti koko joukkoon eriskummallisia termejä ja lyhenteitä. Toinen toistaan erikoisemmat merkinnät eivät välttämättä avaudu aurinkorasvojen saloihin vihkiytymättömälle kovinkaan hyvin. Osa purkkien merkinnöistä on hyvinkin oleellisia sopivan aurinkorasvan valinnan kannalta, osa taas ei vaadi sen syvällisempää perehtymistä. 

Opettele ainakin nämä merkinnät aurinkorasvapurkeista ja aurinkosuojauksesta

SPF

Sun Protection Factor eli aurinkosuojavoiteen suojakerroin. Merkintä kertoo kuinka tehokkaasti aurinkorasva suodattaa auringon UVB-säteitä; mitä korkeampi SPF lukema on, sitä tehokkaammin rasva suojaa haitalliselta auringon säteilyltä. Käytännössä SPF-lukema kertoo, kuinka paljon pidemmän ajan suojattu iho kestää auringossa palamatta suojaamattomaan ihoon verrattuna. SPF50+ on korkein suoja aurinkorasvassa. 

UV-indeksi

UV-indeksi kuvaa auringonsäteilyn voimakkuutta. Auringolta suojautumista suositellaan kun Uv-indeksi oon vähintään 3. Mitä suurempi Uv-indeksi on, sitä tehokkaampaa suojaa auringolta tarvitaan. 

UVB-säteily:

UVB-säteilyllä tarkoitetaan lyhytaaltoisempaa, ihoa polttavaa auringonsäteilyä. UVB-säteily tunkeutuu vain ihon pintakerroksiin ja sen aiheuttamat vauriot ovat suurin syy ihosyöpien kehittymiselle. 

UVA-säteily

Aallonpituudeltaan pidempi UVA-säteily tunkeutuu syvemmälle ihoon ja aiheuttaa ihoon valovaurioita, kuten ihon ennenaikaista ikääntymistä, aurinkoihottumaa ja pigmenttimuutoksia. 

Fotostabiili aurinkorasva

 Fotostabiilin aurinkorasvan suojateho ei muutu auringonvalon vaikutuksesta. Suojateho siis säilyy auringossa, eivätkä suojafiltterit hajoa auringonvalossa. Valitse aina fotostabiili aurinkorasva. 

Ympyröity UVA-merkintä

Merkintä kertoo, että aurinkorasvan UVA-suoja on EU:n suositusten mukainen; eli vähintään ⅓ UVB-suojan määrästä. Tarkista aina, että tämä merkintä löytyy aurinkorasvapurkistasi. Vain silloin voit olla varma, että aurinkovoiteessasi on riittävän tehokas UVA-suoja. 

Fysikaalinen aurinkosuoja

 Fysikaaliset aurinkorasvat sisältävät vain fysikaalisia filttereitä. Ne eivät imeydy ihoon, vaan jäävät ihon pinnalle ja heijastavat auringonsäteilyn pois iholta. Yleisimmin käytetään titaanidioksidia ja sinkkioksidia. Fysikaalinen suojakerroin tekee voiteen koostumuksen paksumman ja huonommin ihoon imeytyvän. 

Kemiallinen UV-filtteri

 Kemiallinen filtteri suodattaa auringonsäteet imeytymällä ihoon ja absorboimalla auringonsäteet itseensä muuttaen ne lämmöksi. Kemiallisen aurinkorasvan koostumus saadaan ohuemmaksi ja ja miellyttävämmäksi käyttää. 

Vedenkestävä aurinkorasva

 Vedenkestävällä aurinkorasvassa vähintään puolet tehosta on jäljellä vielä kahden 20 minuutin uimisen jälkeen. Muista, että mikään aurinkorasva ei kestä voimakasta hankausta: aurinkorasvaa kannattaa lisätä aina pyyhekuivauksen jälkeen. 

PAO merkintä

 Period After Opening eli aurinkorasvan säilyvyysaika pakkauksen avaamisen jälkeen. Pääsääntöisesti aurinkorasvat säilyvät avattuna 12 kuukautta eli rasvan suojateho vastaa vielä 12 kuukauden kohdalla ilmoitettua SPF-suojaa. Tämän jälkeen suojafiltterit alkavat hajota. Yli vuoden vanhaa aurinkorasvaa ei siis kannata enää käyttää, sillä niiden suojateho on heikentynyt tai sitä ei välttämättä ole lainkaan jäljellä. 

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti