Laitatko iholle pakkasvoidetta? Älä tee tätä virhettä!
Talvisäät alkavat hiljalleen olla parhaimmillaan ja luminen sää kutsuu talvisten ulkoilulajien pariin. Hiihtoa, laskettelua, luistelua, lasten kanssa pulkkamäkeä. Ulkona vierähtää helposti useampi tunti ja laskettelurinteessä vaikka koko päivä. Varsinkin Lapin hiihtokeskuksissa pakkanen voi huidella kovinkin korkeissa lukemissa ja lunta tuiskuttaa päin poskia pitkin päivää. Kasvojen paljas iho on talvisäässä kovilla ja alttiina sekä pakkaselle, että lämpötilavaihteluille. Lapsuudesta tuttu pakkasvoide, eli se paksuakin paksumpi kerros rasvaista vaseliinimaista tököttiä muistuu ehkäpä vielä jollekin mieleen.
Perinteinen pakkasvoide on ollut juurikin täysin vedetön, paksu rasva. Pakkasvoiteen on ajateltu suojaavan ihoa ja estävän sitä paleltumiselta. Näin ei kuitenkaan ole, varsinkaan vääränlaisia voiteita käytettäessä. Ihotautilääkärit eivät enää nykyisin suosittele pakkasvoiteiden käyttöä, sillä ne saattavat väärin käytettynä jopa altistaa ihon paleltumiselle.
Vedetöntä voidetta ei pitäisi käyttää pakkasella siksi, että se saattaa estää ihoa hengittämästä normaalisti. Ihon oma kosteus ja hiki eivät pääse haihtumaan normaalisti iholta pois paksun rasvan läpi ja ihon pintaan jäävä kosteus voi jäätyä ihon pintaan palelluttaen ihoa. Lisäksi ihon oma kylmän aistiminen saattaa häiriintyä paksun rasvakerroksen alla. Todellisuudessa kylmä, paleltumispisteessä oleva iho saattaa tuntua vielä lämpimältä rasvakerroksen alla, ja lämpimään ei osata hakeutua riittävän nopeasti.
Kuinka hoidan ja suojaan ihoa pakkasella?
Normaali, säännöllinen ihon kosteutus aamuin illoin riittää hoitamaan ja suojaamaan ihoa kylmältä. Levitä kosteusvoide vähintään puoli tuntia ennen ulosmenoa jotta voide ehtii imeytyä ihoon kunnolla. Näin voiteen aiheuttamaa paleltumisriskiä ei ole. Kylmä pakkasilma kuitenkin kuivattaa ihoa, joten talveksi kannattaa aina valita rasvaisempi kosteusvoide kuin kesällä. Kuivia ja karheita ihoalueita voi lisäksi hoitaa paikallisesti ihoa suojaavilla erikoishoitovoiteilla. Muista suojata myös huulet pakkasella Avénen Cold Cream huulivoiteella.
“Avénen Cold Cream hoitovoide sopii hyvin talvi-ihon hoitoon. Voide tekee ihoa suojaavan kalvon ja hoitaa kuivia iho-alueita. Muista kuitenkin levittää voide vähintään 30 minuuttia ennen ulosmenoa pakkasella. Voide sopii myös saunaan suojaamaan herkkää ihoa lämpötilavaihteluiden aiheuttamalta punotukselta.”
Paras keino suojata iho pakkasella on lämmin ja suojaava vaatetus. Käytä laadukkaita ulkoiluun tehtyjä varusteita, jotka hengittävät ja suojaavat tuulelta. Vaatteet eivät saa päästä kostumaan, sillä märkä vaate voi palelluttaa ihoa. Lasten kasvoille kannattaa pakkasella käyttää poskia suojaavaa, hyvin hengittävää ja lämmintä kypärämyssyä.
Miksi iho paleltuu?
“Huomioithan, että tietyt ääreisverenkiertoa heikentävät lääkkeet lisäävät paleltumariskiä. Esimerkiksi beetasalpaajia käyttävien kannattaa olla tavallista varovaisempia pakkasella.”
Paleltuminen tapahtuu, kun iho on altistunut liikaa kylmälle. Ihon lämpötila laskee ja verenkierto paleltuma-alueelle estyy. Ensimmäiset oireet ovat ihon pistelevä kipu ja hiljalleen häviävä tunto. Ihon väri muuttuu ensin punertavaksi ja lopulta laikukkaasti vaaleaksi. Iho voi myös turvota. Lievän, pinnallisen paleltuman ensiapuna paleltunutta aluetta lämmitetään vähintään 30 minuuttia lämpimässä, noin 40 asteisessa vedessä. Älä hiero paleltunutta ihoa. Jos tunto ja lämpö eivät ole palanneet normaaliksi tunnin lämmittämisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Syvät, rakkulaiset tai laajaat paleltumat on syytä hoitaa aina heti lääkärin vastaanotolla.