Pelasta rohtuneet huulet näillä vinkeillä!

Ikävän tuntuiset huulet suorastaan janoavat huulirasvaa. Rasvan levitys tuo avun hetkeksi ja lopulta sitä on levitettävä tuon tuosta. Kuivat ja halkeilevat, jopa kivuliaat rohtuneet huulet ovat lähes jokaiselle tuttu juttu näin talvipakkasilla. Kuivat huulet saadaan kuitenkin yleensä kuntoon oikeanlaisella hoidolla melko nopeasti.

Miksi huulet rohtuvat?

Huulet kuivuvat helposti ja saattavat ajoittain rohtua kivuliaksi ja jopa tulehtua. Miksi huulet sitten kuivuvat niin helposti? Huulten iho on kovin ohut ja siksi herkkä ulkopuolisille rasituksille. Huulissa ei myöskään ole omia talirauhasia jotka tuottaisivat omaa rasvaa. Rasvaa ja kosteutta on siis tuotava huulille ulkopuolelta. Huulten ja ihon kuivuus onkin pahinta juuri talvella ilmankosteuden ollessa alhainen, sillä kosteutta ei sitoudu ilmasta ihoon tai huulten pinnalle kuten muina vuodenaikoina. Lisäksi huulten herkkä iho palaa herkästi auringossa kuivaksi korpuksi ja rohtuu. Muita huulten kuivumiselle ja rohtumiselle altistavia syitä voivat olla atooppinen iho ja huulitulehdus, ruoka-aineallergiat, lääkekuurit ja sopimattoman huulirasvan aiheuttama ärsytys.

"Rohtuvat ja halkeilevat suupielet ja rasvaaminen ei auta? Halkeilevien suupielten ajatellaan usein johtuvan B2-vitamiinipuutoksesta. Nykyään B2-vitamiinia saadaan yleensä normaalista ruokavaliosta riittävästi. Sen sijaan halkeilevien suupielten syynä saattaa olla Candida Albicans hiivasienen aiheuttama sieni-infektio. Sitä voidaan hoitaa apteekista saatavalla lääkevoiteella."

Ihosairaalan farmaseutti

Kuinka kuivia huulia kannattaa hoitaa?

Huulten hoidon avainsana on suojaaminen. Huulet kannattaa aina suojata auringolta, pakkaselta ja tuulelta. Moni ei esimerkiksi tule ajatelleeksi, että laskettelurinteessa kevätauringossa aurinkosuojakertoimellinen huulivoide on välttämätön, sillä lumi heijastaa auringonsäteet takaisin kasvoille ja huulet saattavat palaa talvellakin. 

Päinvastoin kuin monesti luullaan, oikein valittu ja oikein käytetty huulirasva ei pitkäaikaisessa käytössä kuivata huulia tai aiheuta niin sanottua huulirasvariippuvuuskierrettä. Herkät huulet kuitenkin ärtyvät hyvin helposti ja ärtyneet huulet sitten taas oireilevat kuivuutena, rohtumisena ja halkeiluna. Ole siis tarkkana, millaisia huulirasvoja valitset. Voimakkaita hajusteita ja säilöntäaineita kannattaa välttää. Myös piparminttu-ja sitrusaromit saattavat ärsyttää vaurioituneita huulia. Huulirasvan levitys 2-3 kertaa päivässä yleensä riittää. 

"Mehiläisvaha ja vaseliini estävät kosteutta haihtumasta ja suojaavat huulia, sheavoi taas kosteuttaa kuivia huulia."

Jos pelkkä huulten rasvaus ei auta, kokeile vielä näitä vinkkejä

  1. Suojaa huulet ennen kasvojen pesua, varsinkin jos käytät rasvoittuvan ihon puhdistustutotteita. Kuivattavat ja ihon rasvoittumista hillitsevät ainesosat, kuten salisyylihappo kuivattavat myös huulia.
  2. Vaihda hammastahna vaahtoamattomaan tahnaan. Hammastahnoissa käytettävä vaahtoava aine natriumlauryylisulfaatti saattaa ärsyttää suun limakalvoja ja huulia.
  3. Älä revi halkeilevia paloja huulista irti, huulten ohut iho voi vaurioitua ja haavautua, sekä saattaa tulehtua.
  4. Käytä vain kosteuttavia huulipunia ja huulikiiltoja. Suosi E-vitamiinia ja sheavoita sisältäviä huulipunia. Mattapinnan jättävät huulipunat saattavat kuivattaa huulia entisestään, eivätkä totisesti näytä kovin kauniilta rohtuneilla huulilla.  
  5. Jos huulet ovat kovin halkeilleet, kannattaa välttää voimakkaasti mausteisia ruokia ja sitrushedelmiä. Ne voivat hidastaa huulten paranemista.
  6. Älä nuole huulia. Syljen sisältämät entsyymit voivat ärsyttää ja kuivattaa huulia entisestään, vaikka hetkellisesti kosteuttava vaikutus tuntuisikin mukavalta.
  7. Jos huulet eivät viikossa ole hoidosta huolimatta parantuneet ja ovat tulehtuneet, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Huulitulehdus saattaa vaatia hoitoa lääkevoiteilla. 

 

Kokeile näitä!

La Roche-Posay Cicaplast huulivoide: Kosteuttaa ja pehmentää kuivia huulia.

Avéne Cold Cream Lip Butter: Jojobaöljyä ja sheavoita sisältävä suojaava voide. Suojaa huulet myös kovalta pakkaselta. Sopii myös huulten hellävaraiseen kuorintaan sokeriin yhdistettynä.

Ducray Keracnyl Repair Lip Balm: Tehokas, vitamiinipitoinen huulirasva ravitsee kuivia huulia. Kehitetty erityisesti korjaamaan huulten vaurioitunutta suojamuuria ihoa kuivattavan aknelääkehoidon aikana. 

La Roche Posay Anthelios XL SPF 50 Lip Stick: Korkean aurinkosuojan sisältävä huulivoide suojaaman huulet palamiselta laskettelurinteessä ja kesän paahteessa.

Talvista säätä on jäljellä vielä muutama kuukausi ja huulten lisäksi iho on kovilla näillä pakkasilla. Miksi iho kuivuu talvipakkasilla ja kuinka kuivaihoinen selviää talven ankaran sään yli? Kuivan talvi-ihon hoitoon ja ihonhoitovinkkeihin pääset tutustumaan lisää blogitekstistä Miksi iho kuivuu talvella? Vinkit kuivan talvi-ihon taltuttamiseen! Muista myös 6 virhettä kuivan ihon hoidossa- Teetkö sinäkin näin?

 

 

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti