Urheilija, kiinnitä huomiota näihin ihonhoidossa!

Ehkäpä joku muukin sattui tekemään vuodenvaihteessa jälleen kerran sen saman ikuisuuslupauksen: Tänä vuonna liikun enemmän ja huolehdin itsestäni sekä omasta jaksamisestani paremmin. Tammikuu onkin oiva aika aloittaa uusi liikuntaharrastus, ja varsinkin kuntosalit tuntuvat täyttyvän ahkerista itseään niskasta kiinni ottaneista treenaajista. Lupaus itsessäänhän on varsin loistava -liikunta ja terveet elämäntavat kun saavat ihon hehkumaan ja elämän hymyilemään, eikä niitä suotta pidetä avaimena kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Uudenlaisen ruokavalion ja kovan treenaamisen aloitus saattavat kuitenkin tuoda uusia haasteita ihonhoitoon. Ihonhoitotavat on syytä ottaa suurennuslasin alle, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Ei ole lainkaan tavatonta, että ihon kunto huonontuu melko pian hikisen urheiluharrastuksen aloituksen jälkeen. Iho-ongelmia voidaan yleensä ehkäistä helposti - usein jo pelkkä hyvästä hygieniasta huolehtiminen urheilun yhteydessä tekee ihmeitä ja pitää ihon oireilun kurissa. Säännöllinen ihon puhdistaminen ennen ja jälkeen urheilua kannattaa ottaa tavaksi heti alusta pitäen. Lisäksi ihonhoitotuotteet kannattaa vaihtaa sopivampiin tuotteisiin heti, jos iho alkaa rasvoittua aiempaa enemmän.

Miksi urheilijan iho menee helposti huonoon kuntoon?

Kovan lihastreenin aiheuttamat hormonaaliset muutokset, hikoilu, ihon hautominen ja kilpaurheilun aiheuttama stressi saattavat altistaa urheilijoita aknelle ja ihon epäpuhtauksille. Tarkemmin urheilun ja aknen yhteyteen perehdytään täällä. Myös muuttunut ruokavalio saattaa vaikuttaa ihon kuntoon. Urheiluharrastuksen ja kovan treenin aloituksen yhteydessä ruokavalio menee usein samassa yhteydessä remonttiin. Ruokahalu lisääntyy ja kasvava lihasmassa vaatii proteiinia, jota tulee helpoiten nautittua erilaisten lisäravinteiden muodossa. Kovin proteiinipitoisen ruokavalion on huomattu jossain määrin lisäävään riskiä akneen ja ihon epäpuhtauksiin.

Urheilijan ihonhoitovinkit

  1. Puhdista meikki kasvoilta aina ennen urheilua. Hiki ei pääse haihtumaan kunnolla iholta paksun meikkikerroksen alta; ihohuokoset saattavat tukkeutua urheilun aikana, ja iholle muodostuu helposti hikinäppylöitä.
  2. Peseydy heti urheilun jälkeen ja huuhtele hiki pois iholta.
  3. Valitse oikeanlaiset urheiluvarusteet: riittävän väljät ja saumattomat vaatteet eivät hierrä ihoa urheillessa. Hyvin hengittävä materiaali on tärkeää, suosi teknisiä kankaita. Näin iho ei pääse hautumaan urheillessa.
  4. Huolehdi urheiluvarusteiden puhtaudesta. Likaiset ja hikiset vaatteet ovat hyvä kasvualusta erilaisille bakteereille. Ne voivat aiheuttaa ihottumaa ja altistaa tulehtuneelle aknelle.
  5. Huomioi myös kanssaurheilijat yhteisten varusteiden ja laitteiden käytössä; likaiset vaatteet ja tahriintuneet meikkijäänteet kuntosalilaitteissa eivät taatusti innosta seuraava urheilijaa: Käytä hikipyyhettä kuntosalilaitteiden ja itsesi välissä sekä tarvittaessa desinfioi laite ennen ja jälkeen käytön kertakäyttöisillä desinfiointipyyhkeillä.
  6. Peitä mahdolliset haavat huolellisesti vedenkestävällä laastarilla. Näin hiki ja mahdolliset bakteerit eivät pääse tulehduttamaan haavoja.
  7. Huolehdi jalkojen hygieniasta liikuntapaikoissa. Sisäkengät tai tossut kannattaa laittaa jo pukuhuoneessa jalkaan. Jalkasieni kun sattuu olemaan yksi yleisimpiä (ja varmasti epämieluisimpia) tuliaisia esimerkiksi uimahallireissuilta.
  8. Huolehdi riittävästä nesteen saannista urheilun aikana.
  9. Kosteuta iho urheilun ja peseytymisen jälkeen kosteutta sitovalla kosteusvoiteella ihon ollessa vielä kostea. Erityisesti uimareiden on syytä muistaa tämä, sillä uimahallien kloorivesi kuivattaa ihoa.

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti