Vauvan ihonhoito - mitä tulee muistaa?

Vauvan tullessa taloon kaikki on uutta ja ihmeellistä. Ensimmäiset viikot kuluvat yleensä jonkinklaisessa vauvakuplassa uutta tulokasta ihmetellessä. Vauvakupla voi olla niinkin ihmeellinen, että sen kaiken (jopa valvottujen öiden aiheuttaman väsymyksen) ehtii autuaasti unohtamaan ennen seuraavaa kertaa. Pienen ihmisen kanssa tulee siis ihmeteltyä montaa asiaa, vaikka vanhemmuus olisikin jo ennestään tuttua. Sitä ehtii huolestua ainakin tuhannesta eri asiasta, jotka kuitenkin usein ovat aivan normaaleja. Vauvan iho ja sen hoito herättävät myös säännöllisesti kysymyksiä.

Millainen on vauvan normaali iho?

Usein vauvojen silkinpehmeää ihoa ihastellaan ja ihmetellään. Kaikkien vauvojen iho ei kuitenkaan ole samanlainen. Vastasyntyneen vauvan iho voi myös olla kuiva ja ryppyinen, eikä ollenkaan sellainen sileä ja pehmeä. On myös täysin normaalia, että ensimmäisten viikkojen aikana vauvan iho hilseilee voimakkaasti ja ihon sävy voi muuttua. Ihon sävyä toki pitää tarkkailla ensimmäisten viikkojen aikana ohjeiden mukaisesti mahdollisen kellastumisen vuoksi.

Vauvan iho on myös hyvä mittari vauvan lämpötilasta, vastasyntynyt kun palelee helposti ja tarvitsee lämpöä. Palelevan vauvan iho muuttuu hyvin nopeasti sinertäväksi ja on merkki siitä, että vauva kaipaa lisää lämmintä vaatetta päälle.   

Vauvoille voi myös ilmestyä hormoninäppylöitä muutaman ensimmäisen kuukauden aikana. Yleensä kasvoihin ilmestyvät finnit ja pienet, tukkeutuneet talirauhaset johtuvat äidin hormonituotannosta. Tämä on täysin normaalia ja menee ohi itsestään muutaman ensimmäisen kuukauden aikana.

Kuinka vauvan ihoa hoidetaan?

Vauvan ihonhoito on oikeastaan melko yksinkertaista. Vauvan iho on kuitenkin hyvin herkkä ja hyvin pienikin asia saattaa ärsyttää sitä, joten ihonhoidossa kannattaa olla huolellinen. Vauvalle ihon hoitaminen ja sitä kautta tapahtuva kosketus ja läheisyys on vauvan hyvinvoinnille hyvin tärkeää - koska pienen vauvan näkö on vielä hämärää, vauva oppii tunnistamaan tutun ihmisen kosketuksen hyvin nopeasti ja saa siitä turvaa. Koko perheen kannattaakin osallistua vauvan hoitoon vanhempien avustuksella. Vauvan elämä kun on täynnä uusia asioista ja ihmeellisyyksiä, niin turvallinen syli ja kosketus on vauvalle kaikki kaikessa. 

Vauvan ihonhoitokalenteri:

Päivittäin:

 • Puhdistus:
  • Silmien puhdistus kostutetulla vanulapulla; vauva silmät rähmivät tavallisesti ensimmäisten kuukausien aikana
  • Navan puhdistus ensimmäisinä viikkoina; tavallisesti puhdistus veteen kastetulla vanupuikolla riittää.  Jos napa punoittaa, puhdistukseen kannattaa käyttää antiseptisellä puhdistusaineella (Septidin)
  • Ihopoimujen puhdistus kostealla pyyhkeellä, erityisesti kaulan alueen iholle kertyy tyyppilisesti likaa päivän aikana. 
 • Pään harjaus: Harjaile vauvan päätä päivittäin pehmeällä vauvaharjalla varoen aukiletta. Vauva nauttii rauhoittavasta harjailusta ja se ehkäisee päänahan karstan syntymistä. Vauvan päätä kannattaa harjailla, vaikka tukkaa ei vielä olisikaan

Viikottain:

 • Kylvetys: Vauva nauttii kylpemisestä sopivan lämpöisessä vedessä, mutta päivittäin vauvan kylvetys ei ole tarpeellista. Vauva kannattaa kylvettää pari kertaa viikossa muutaman viikon ikäisestä alkaen. Kylpyveteen voi lisätä tilkan vauvaöljyä.
 • Kynsien leikkaus: Vauvan kynnet täytyy pitää lyhyinä. Niitä voi alkaa leikkaamaan parin viikon iästä alkaen, sillä vastasyntyneen kynsivallit ovat hyvin herkät tulehtumaan. 

  "Helpointa on leikata vauvan kynnet vauvan nukkuessa rauhallisesti."


  Tarvittaessa

  • Karstan poisto: Lähes kaikille vauvoille kertyy karstaa päänahkaan ensimmäisten kuukausien aikana. Normaalisti karstasta ei ole minkäänlaista haittaa vauvalle, eikä sitä ole välttämätöntä poistaa. Paksua karstaa voi tarvittaessa poistaa erityisesti karstan poistoon tarkoitetulla hoitovoiteella.
  • Ihon rasvaus: Normaalia vauvan ihoa ei tarvitse rasvata päivittäin. Jos vauvan iho on kovin kuiva ja karhea, ihon voi rasvata päivittäin hyvin imeytyvällä vauvan iholle sopivalla voiteella.
  • Vaippaihottuman hoito: Vaippaihottumaa tulee lähes jokaiselle vauvalle jossain vaiheessa. Jos vaippaihottumaa on, märkä vaippa kannattaa vaihtaa heti kuivaan ja levittää jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä vaippaihottuman hoitoon tarkoitettua suojaavaa, hankausta estävää voidetta. Vältä voiteen hankaamista herkkään ihoon ja suosi ilmakylpyjä antaen vauvan olla mahdollisuuksien mukaan ilman vaippaa.

  Minkälaiset tuotteet sopivat vauvoille?

  “Muista aina käyttää vauvan iholle vain vauvojen herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Vauvoille sopivat tuotteet ovat hajusteettomia ja turvallisia, vaikka vauva saisi niitä suuhunsa. Myös omissa ihonhoitotuotteissa kannattaa välttää voimakkaita hajusteita vastasyntyneen kanssa, koska vauva viettää paljon aikaa tiiviissä ihokontaktissa vanhemman kanssa. Vauvan pyykit pestään hajusteettomilla pesuaineilla.”


  Vauvan iholle hyväksi havaittuja tuotteita:

  -La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ voide: Kosteuttava ja hyvin imeytyvä voide kuivalle iholle sopii koko perheelle vastasyntyneestä alkaen. Voide lievittää myös kuivan ihon kutinaa.

  -A-DERMA Cytelium Drying Spray: Kätevä tuote moneen vaivaan, erityisesti lieviin erittäviin ja märkäisiin ihotulehduksiin. Sopii esimerkiksi vauvan napatyngän puhdistukseen, vaippaihottuman hoitoon ja lapsen vesirokon märkiviin ja erittäviin näppylöihin.

  -A-DERMA Primalba voide:  Vaippaihottuman hoitoon kehitetty voide. Sinkki, kuparisulfaatti ja ihoa rauhoittava kaurauute hoitavat vaippaihottumaa ja suojaavat ihoa hankaukselta.

  -A-DERMA Exomega Cleansing Oil Puhdistusöljy: Koko perheelle sopiva puhdistusöljy ei kuivata ihoa ja sopii vauvan kylpyveteen. Myös vanhemmille kätevä käsienpesuun, vaipanvaihtojen yhteydessä käsiä joutuu pesemään usein ja tavallienen saippua kuivattaa helposti käsien ihoa.

  -A-DERMA Kelual emulsio: Vauvan karstan irroitukseen tarkoitettu kevyt juokseva voide. Levitä emulsio karstan päälle, anna vaikuttaa noin 15 minuuttia ja pese pois. Karsta alkaa irtoilla muutamien päivien jälkeen. Harjaa irtoavaa karstaa vauvaharjalla pois.
  Jätä kommentti

  Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

  Osta nyt

  "Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

  Nesin farmaseutti