Mistä aurinkoihottuma johtuu? 6 kysymystä aurinkoihottumasta
Keväisen aurinkoiset kelit lämmittävät ihanasti koko Suomea pääsiäisviikolla ja iho saa kenties pitkän talven jälkeen ensimmäisiä pidempiä auringolle altistumisjaksoja pääsiäislomapäivinä ulkoillessa. Auringonsäteet virkistävät mieltä ja ihon kosteustasapaino paranee kesää kohden mentäessä. Toiset kuitenkin saavat kiusakseen jopa piinallisesti kutisevaa ja punottavaa pilkkua ja läiskää auringolle altistuneille alueille.
1. Mitä aurinkoihottuma on?
Aurinkoihottuma on erityisesti keväisin ja alkukesästä ilmaantuvaa auringonvalosta johtuva allerginen ihoreaktio. Yleisin aurinkoihottuman muoto on monimuotoinen valoihottuma.
2. Mistä aurinkoihottuman tunnistaa?
Monimuotoisen valoihottuman oireina ovat yleensä kutiseva, pahkurainen ihottuma, turvonnut iho ja näppylät. Oireet ilmestyvät tyyppilisimmin auringonvalolle alttiiksi joutuville alueille, kuten kasvoille, kaulalle sekä käsivarsiin ja kämmeniin. Oireet alkavat muutaman tunnin sisällä auringolle altistumisesta ja ne ovat tavallisesti lyhytkestoisia ja melko nopeasti ohimeneviä.
3. Mistä aurinkoihottuma johtuu?
Aurinkoihottuma on ihon yliherkkyysreaktio auringon UV-säteilylle. Tyypillisimmin sitä ilmaantuu vaalean, valoherkän ihon saadessa ensikosketusta auringonvaloon pitkän ajan jälkeen. Myös tietyt lääkkeet herkistävät ihoa valoyliherkkyysreaktioille. Lue lääkkeiden aiheuttamista valoyliherkkyyksistä enemmän täältä: Varo aurinkoa, jos käytät näitä lääkkeitä!
4. Miten aurinkoihottumaa voidaan hoitaa?
Aurinkoihottuman paras hoito on ihon huolellinen suojaaminen auringolta. Käytä peittävää vaatetusta ja tehokasta SPF50+ aurinkosuojavoidetta, jotta herkistynyt iho ei altistu enempää auringolle. Myös viilentävää After Sun-voidetta voi kokeilla hetkellisesti helpottamaan kutinaa. Voimakasta reaktiota voidaan lievittää hydrokortisonivoiteilla ja antihistamiinitableteilla. On kuitenkin muistettava ettei hydrokortisonilla voideltua aluetta saa altistaa auringonvalolle, sillä se taas herkistää ihoa valoyliherkkyysreaktioille.
Louis Widmerin All-Day SPF50+ aurinkosuojavoide on kehitelty erityisesti aurinkoherkälle iholle.
5. Voiko aurinkoihottumaa ehkäistä?
Varmin keino aurinkoihottuman ehkäisyyn on ihon huolellinen suojaaminen tehokkaalla aurinkosuojavoiteella, jossa on korkea UVA-suoja.
Ihon totuttaminen aurinkoon talven jälkeen pieninä annoksina on aurinkoherkälle iholle tärkeää: auringossa kannattaa aluksi oleskella vain lyhyitä jaksoja kerrallaan. Näin aurinkoherkkä iho saa rauhassa tottua aurinkoon ja riski saada aurinkoihottumaa pienenee.
Beetakaroteenista ei ole todettu olevan hyötyä aurinkoihottuman ehkäisyssä, mutta sen kokeilemisesta ei ole haittaa. Raskaana oleville beetakaroteenia ei kuitenkaan suositella.
6. Millaista aurinkosuojavoidetta aurinkoherkälle iholle kannattaa käyttää?
Aurinkoherkälle iholle paras vaihtoehto on aurinkoherkälle iholle suunnattu, hajusteeton aurinkovoide mahdollisimman korkealla SPF50+ aurinkosuojalla.