Auttaako C-vitamiini oikeasti ihon ikääntymiseen - ihotautilääkäri kertoo

Antioksidantit ja erityisesti C-vitamiini ovat tällä hetkellä yksi ihonhoidon trendikkäimmistä ainesosista. Mutta onko niistä oikeasti hyötyä iholle ja ikääntymismuutoksiin? Entä tiedätkö milloin niitä kannattaisi käyttää? Ihotatutilääkärimme Carl Kyrklund vastaa C-vitamiiniin liittyviin päivän polttaviin kysymyksiin. 

C-vitamiini varjelee ihoa ennenaikaiselta ikääntymiseltä

C-vitamiini eli askorbiinihappo on antioksidantti, jonka sanotaan suojaavan ihoa ennenaikaisilta ikääntymisen merkeiltä, kuten rypyiltä, juonteilta, pigmenttimuutoksilta ja veltostuneelta iholta estämällä vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapettumista.  

Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrlund vahvistaa tämän pitävän paikkaansa ja kertoo, että antioksidanttituotteista todella on apua ihon varjelussa.

“Se miksi saamme ryppyjä, johtuu oikeastaan vapaista radikaaleista. Ne aktivoivat entsyymejä, jotka pilkkovat kollageenia. Kun kollageenin määrä vähenee, iho veltostuu ja syntyy ryppyjä", Kyrklund selittää ja tähdentää vielä: ”Antioksidantit, kuten C-vitamiini vastavaikuttavat näihin vapaisiin radikaaleihin. C-vitamiini vaikuttaa siis aivan suoraan ihon vanhenemismuutoksiin."

Kyrklundin mukaan C-vitamiinin antioksidanttivaikutus tehoaa tutkitusti juuri auringon UV-säteilyn aiheuttamiin vaurioihin, minkä vuoksi se on antioksidanteista tehokkain ikääntymismuutosten ehkäisyyn.   

"Osallistuin viime vuonna kansainväliseen kongressiin, jossa käsiteltiin tieteellistä näyttöä C-vitamiinivoiteista. Luennon viesti oli, että näyttöä on etenkin siitä, että C-vitamiini auttaa korjaamaan UV-altistuksen aiheuttamia vaurioita", hän kertoo. 

 

 

Kumpi on tärkeämpi aurinkorasva vai c-vitamiini? 

C-vitamiini ei kuitenkaan yksistään ihoa pelasta, sillä pahin ryppyjen aiheuttaja on  auringon UVA-säteily, jonka vaikutuksesta syntyy valovaurioita ja vapaita radikaaleja alkaa muodostua. Siinä missä C-vitamiini hillitsee tätä ryppyjä aiheuttavaa hapettumisprosessia sen käynnistyttyä, aurinkosuojavoiteet suojaavat ihoa näiltä valovaurioilta ja ihon palamiselta estämällä ultraviolettisäteilyn pääsemistä ihoon.

Kyrklund korostaakin, etteivät antioksidantit milloinkaan korvaa aurinkosuojavoidetta. Korkealla suojakertoimella varustettu aurinkosuojavoide on Kyrklundin mielestä kaikkein tehokkain keino ikääntymisen merkkien välttelyyn.

 "Ihmiset käyttävät paljon rahaa siihen, että he yrittävät näyttää nuorelta, ja kuitenkin samanaikaisesti ottavat aurinkoa. Valtaosa ihon vanhenemisesta liittyy auringon vaikutuksiin, joten anti-age-tuotteiden käyttäminen voi olla melko turhaa, jos jättää aurinkosuojavoiteen käyttämättä – se on kuitenkin näistä kahdesta tärkeämpi", Kyrklund tähdentää. 

 C-vitamiinituotteita ei kannata Kyrklundin mielestä kuitenkaan unohtaa:

“Aurinkosuojavoide on oleellisesti paljon tärkeämpi. Mutta jos haluat vielä jotain lisäetua, siinä tapauksessa C-vitamiinivoide on hyvä valinta", päättää Kyrklund. 

 

Kokeile näitä tuotteita!

 

SkinCeuticals CE Ferulic 30 ml antioksidanttiseerumi on C-vitamiiniseerumien kuningas - tämän nimeen vannoo myös esimerkiksi Jennifer Lopez.

 

Sesderma C-VIT AX+ seerumi 30 ml kirkastaa ja heleyttää ihoa silminnähden. Säännöllisessä käytössä iho vahvistuu ja muuttuu kauttaaltaan tasaisemman sävyiseksi. 

 

SkinCeuticalsin Mineral Radiance SPF50 aurinkosuojavoide on kuin silkkiä: höyhenenkevyt, kevyesti sävytetty koostumus jättää ihon pinnan kauniin tasaiseksi ja heleäksi - voit unohtaa meikit kokonaan! 

 

Lue myös: Tätä vitamiinia kasvosi janoavat ja Taltuta tummat silmänaluset - kosmetologin 4 vinkkiä 

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti