Voiko maskin käytöstä tulla akne? - Ihotautilääkäri vastaa

Hengitysteitä suojaavien maskien käyttö on nyt CoVid19 -viruksen vuoksi suositeltavaa tilanteissa, joissa turvaetäisyyksiä pitäminen on mahdotonta. Maskien käyttö on tärkeää, mutta sillä voi kuitenkin olla yllättäviä vaikutuksia iholle. Tämä on hyvä tiedostaa, sillä ihonhoitorutiinit saattavat vaatia hiukan viilaamista, jotta ongelmilta vältytään ja maskien käyttö on miellyttävämpää. 

Maskien käytöstä on ennättänyt herätä yksi jos toinenkin kysymys. Osa näistä koskee maskien käytön vaikutusta ihon hyvinvointiin. Yleisin huolenaihe tuntuu olevan se voiko maskin käytöstä tulla aknea tai voiko se olemassa olevaa aknea. Kenties oletkin jo ennättänyt törmätä termiin “maskne”?

Mitä maskne tarkoittaa?

Masknella tarkoitetaan maskien käytöstä johtuvaa aknea ja iholle puhjenneita epäpuhtauksia erityisesti maskin alle jäävillä ihoalueilla. Ihotautilääkärimme Kristiina Hintsasen mukaan maskiaknessa on perää:  Maskin käyttö voi pahentaa olemassa olevaa aknea. Sen pidempiaikainen käyttö voi myös aiheuttaa näppyjä sellaisellekin, jolla ei niitä ole aiemmin ollut”Kristiina sanoo.  

Muita maskin aiheuttamia iho-ongelmia voivat olla esimerkiksi ihon kutina ja ärsytys sekä ihottuma ja hiertymät maski-alueella. Myös iho ja erityisesti huulet voivat kuivua. “Kertakäyttömaski voi joissain harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa allergisia reaktioita, Kristiina kertoo. Useimmin ongelmat kuitenkin johtuvat siitä, että hengitysilmasta kostea maski pääsee hautomaan ihoa pidempiaikaisessa käytössä. “Maskin käytön takia ihon oma läpäisyeste ja tasapaino voivat häiriintyä”, selittää Hintsanen.  

Ihosairaalan ja ihonhoidon erikoisliike NESI:n farmaseutti Sarita Manns on Kristiinan kanssa samoilla linjoilla; maskin käytöstä voi tulla ongelma, kun sitä käytetään pitkiä aikoja kerrallaan, tai jos käytetään kosteaa tai  eritteistä likaista maskia. Maskin ja ihon väliin voi jäädä likaa, bakteereita, hikeä ja talia, jotka eivät pääse poistumaan iholta normaalisti. Ihohuokoset voivat tukkeutua, ja ihoon alkaa tulla näppylöitä. Lisäksi likainen, kostea maski voi aiheuttaa ihottumaa”, Sarita tähdentää. 

“Ihosta kannattaa pitää erityistä huolta maskien käytön aikana siksi, että maskin käyttö olisi mahdollisimman helppoa ja miellyttävää. Jos iho alkaa oireilla, käy helposti niin, että maskia ei tule käytettyä sellaisissa tilanteissa, joissa sen käyttö olisi suositeltavaa ja tarpeellista.” 

Miten masknea voi ehkäistä?

Akneihoisen ei kuitenkaan pidä pelätä tai vältellä maskien käyttöä tarpeellisissa tilanteissa. Iho-ongelmien ehkäisy ei ole kovin vaikeaa, sillä jo muutama perusohje maskin käytössä ja pienet muutokset ihonhoitorutiineissa auttavat. Ihotautilääkäri Kristiina Hintsanen muistuttaa kuitenkin, että lääkehoitoa on tärkeä jatkaa normaalisti lääkärin ohjeen mukaisesti

Sarita ja Kristiina painottavat molemmat, että maskin käyttö kannattaa rajata vain tarvittaviin tilanteisiin, joissa suojaetäisyyttä ei pystytä pitämään. Lisäksi maskien puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää. Kangasmaskit tulee pestä ohjeiden mukaisesti säännöllisesti ja kertakäyttömaskit vaihtaa uusiin. Kostunutta tai eritteistä likaista maskia ei tule käyttää, ellei se ole aivan välttämätöntä tilanteen huomioon ottaen”, kannustaa Sarita.  

Ihonhoitoon suositellaan maskiaikana malttia; Ihon huolellinen puhdistus ja kosteus on nyt tärkeää. Kosteusvoiteeksi kannattaa vaihtaa maskin alle kevyt, kosteutta sitovia ainesosia sisältävä tuote. “Glyserolia ja keramideja sisältävät voiteet ovat hyviä. Raskaita voidepohjia ja komedegeeniseltä luokitukseltaan korkeita öljyjä sisältäviä kosteusvoiteita kannattaa maskin alla välttää”, Sarita ohjeistaa.

Lisäksi Kristiina suosittelee välttämään meikkaamista. “Maskin alla ei tulisi käyttää meikkiä. Jos ajatus on aivan mahdoton, suosittelen vaihtamaan meikkituotteet mahdollisimman kevyisiin, esimerkiksi dermokosmetiikkasarjojen sävyvoiteisiin.”

“Varsinaisia epäpuhtauksia hoitavia tuotteita ja tehohoitoja kannattaa käyttää vain yöksi, jolloin maskia ei käytetä. Aamulla keskitytään ihon kosteutukseen kevyillä, kosteutta koko päiväksi sitovilla tuotteilla, jotka antavat ihon hengittää maskin alla.

Millainen maski on hyvä?

Kristiina suosittelee, että maskin materiaali kannattaa valita tarkasti, jos se vain on mahdollista. Ongelmaiselle ja herkälle iholle paras maskivaihtoehto on hengittävä, esimerkiksi puuvillasta tai silkistä valmistettu kangasmaski, joka istuu kasvoille juuri sopivasti eikä hankaa. Myös kertakäyttömaski on hyvä vaihtoehto.” 

Kokeile näitä tuotteita

Ducray Keracnyl Lip Repair huulivoide - Kuivia ja rohtuneita huulia hellivä huulirasva, joka on kehitetty erityisesti hoitamaan aknen lääkinnällisen hoidon kuivattamia huulia. Voide suojaa huulia myös ulkoisilta ärsykkeiltä ja maskin käytön aikana.

Effaclar H kosteusvoide - Mainio kosteusvoide rasvoittuvalle akneiholle, joka ylläpitää ihon omaa suojamuuria. Koostumukseltaan kevyt ja hyvin imeytyvät voide rauhoittaa ja suojaa ihoa maskin käytön aikana, eikä tuki ihohuokosia. 

SkinCeuticals Simply Clean - Tehokas puhdistusgeeli poistaa iholta lian ja epäpuhtaudet hellävaraisesti samalla kevyesti ihoa kuorien. Tuote sopii erityisesti epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle, jolle tulee helposti näppylöitä. 


 

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua

Osta nyt

"Dermablend tuotteet peittävät erilaisia ihovirheitä tehokkaasti ja turvallisesti tukkimatta ihohuokosia. Nämä meikit sopivat myös akneiholle."

Nesin farmaseutti